Економија

Нови рекорд извоза руске нафте: Револуција на тржишту, највише иде у Кину и Индију

Међународна агенција за енергетику процењује да су месечни приходи од извоза нафте порасли за 1,7 милијарди долара и да сада износе 15 милијарди долара
Нови рекорд извоза руске нафте: Револуција на тржишту, највише иде у Кину и ИндијуGetty © Omar Marques

Русија је у априлу извезла више нафте него у било ком месецу прошле године, а скоро 80 ​​одсто испорука сирове нафте отишло је у Кину и Индију, саопштила је Међународна агенција за енергетику (ИЕА).

Подаци показују да је извоз руске нафте порастао за 50.000 барела дневно у априлу на 8,3 милиона барела дневно, што представља највиши ниво од почетка специјалне војне операције у Украјини.

То је далеко више у односу на износе од 7,7 милиона барела дневно у 2022. и 7,5 милиона барела дневно током 2021. године.

"Изгледа да Русија нема проблема у проналажењу купаца за своју сирову нафту и нафтне деривате", наводи ИЕА у месечном нафтном извештају у уторак.

Међународна агенција за енергетику процењује да су месечни приходи од извоза нафте порасли за 1,7 милијарди долара и да сада износе 15 милијарди долара.

Истим поводом "Фајненшел тајмс" примећује да податак о порасту извоза "одражава успех Москве да пронађе нове купце за своју нафту након што је ЕУ блокирала увоз, као и да пронађе бродове за превоз те нафте на та нова тржишта".

Како истиче лондонски лист, због претње западних санкција Русија је развила потпуно нов систем за транспорт своје нафте - кроз сарадњу с мање познатим трговачким компанијама и власницима танкера - а "резултат тога је једна од највећих промена у токовима сировина икада. Током протеклих 12 месеци Русија је преусмерила милионе барела нафте дневно из Европе у Азију."

Захваљујући томе што је успела да пронађе нове купце, објашњава лист, Русија је почела да смањује попусте за куповину своје нафте, те је, упркос паду цене на глобалном тржишту, руски приход од извоза нафте у априлу порастао на 15 милијарди долара, са 13,3 милијарди у марту.

Такође, додаје "Фајненшел тајмс", корист од нових аранжмана има и Кина којој је "увоз из Русије помогао да задовољи растућу потражњу, која је достигла рекордни ниво од 16 милиона барела дневно. Растуће потребе Кине за нафтом настављају да превазилазе очекивања."

image