Економија

САД на корак од "незамисливог": Шта ако Америка остане без готовине и не измири јавни дуг

Министарка финансија Џенет Јелен упозорава да би влада могла да остане без готовине већ 1. јуна
САД на корак од "незамисливог": Шта ако Америка остане без готовине и не измири јавни дугGetty © Anna Moneymaker / Staff

Америчка влада би за неколико недеља могла да остане без готовине ако се политичка борба у Вашингтону око горње границе дуга не реши.

Аналитичари, економисти и индустријске групе очекују да ће Бела кућа и Конгрес, као што се дешавало много пута раније, склопити договор и спречити неизвршење обавеза, пише "Фајненшел тајмс".

Међутим, министарка финансија Џенет Јелен упозорила је да, ако то не ураде, САД можда неће моћи да плате своје рачуне од 1. јуна, што је став који подржава Конгресна канцеларија за буџет, нестраначка владина агенција.

Неизвршење обавеза

САД би биле у озбиљном проблему ако не изврше планиране исплате инвеститорима власницима државног дуга, односно државних обвезница. Међу главним власницима су стране централне банке, које за своје монетарне резерве зависе од државних обвезница и америчких долара.

Тада би кредитни рејтинг САД био снижен. Неплаћање других обавеза - као што су исплате социјалног и здравственог осигурања и плате у администрацији или војсци - не би потпало под неизвршење обавеза, према тумачењу агенција за кредигни рејтинг "Мудиз" и "Ес енд Пи".

Неки републиканци у Конгресу расправљали су о могућности да Трезор (министарство финансија) да приоритет исплатама обвезница ако је неизвршење обавеза близу. Али Јелен је одбацила ту идеју и назвала отплату дугова, али одлагање других, "банкрот под другим именом".

Анализа Беле куће сугерише да би краткотрајно неизвршење обавеза резултирало губитком пола милиона радних места и падом бруто домаћег производа од 0,6 одсто. Развлачење неизвршења дуговања могао би да доведе до губитка 8,3 милиона радних места и пада БДП-а од 6,1 одсто. Трошкови позајмљивања у оба сценарија би порасли.

Другим речима, то би "уништило кредитни скор владе Сједињених Држава. И било би потребно много времена да се поправи, баш као што је случај са појединцима", рекао је Дејвид Кели, главни глобални стратег у "Џеј Пи Моргану". Због неизвршења обавеза државе, "амерички порески обвезници би морали да плаћају много више пореза у деценијама које долазе".

Која ће плаћања САД морати да изврше?

САД су одговорне за плаћање великих камата и главнице на обвезнице око такозваног датума Икс, дана када влада остане без новца.

Плаћање камата на обвезнице се врши 15. и последњег дана у месецу. Очекује се да ће исплата на крају месеца за мај бити између 10 и 16 милијарди долара, према проценама Конгреса. У јуну, исплата средином месеца износиће око 3 милијарде долара, док би исплата на крају месеца могла да буде између 10 и 16 милијарди долара.

Инвеститори поседују отприлике 90 милијарди долара у обвезницама који доспевају крајем маја и 138 милијарди долара који доспевају током јуна, а за исплату је одговоран Трезор.

Велика плаћања за домаће обавезе, као што су здравствена заштита и социјално осигурање, такође доспевају у наредним недељама.

Конгресна канцеларија за буџет процењује да министарство финансија има на располагању око 360 милијарди долара за мај и почетак јуна, све док додатна тромесечна уплата пореза не дође 15. јуна.

"Првих неколико недеља у јуну биће веома проблематичне", каже Вилијам Хогланд, потпредседник Центра за двопартијску политику.

Шта би се десило са тржиштима ако дође до неизвршења обавеза?

Ризичнија средства као што су америчке акције и корпоративне обвезнице суочила би се са великим губицима. Америчке обвезнице и долар су традиционално уточиште за инвеститоре у нестабилним периодима, тако да, парадоксално, могу порасти у вредности одмах након неиспуњења обавеза — иако би неизвршење обавеза било на основу америчког дуга. То је зато што инвеститори кажу да спремност и способност САД да исплате своје обвезнице на крају нису доведене у питање.

Потпуни крах САД је "незамислив" јер би "изазвао хаос" на глобалним финансијским тржиштима, каже Сима Шах, главни глобални стратег у "Принсипал асет менаџменту". Месечна анкета менаџера фондова Банке Америке показује да 29 одсто менаџера не очекује решење за ћорсокак, у односу на 20 одсто у априлу.

Али за носиоце осигурања на америчке државне обвезнице, чија је цена недавно порасла на рекордно висок ниво како су порасли страхови од неизвршења обавеза, очекује се потенцијално огромна исплата.

Шта могу да ураде Федералне резерве?

Председник Фед-а Џеј Пауел је упоран да је централна банка ограничена у свом капацитету да надокнади сваку штету изазвану неиспуњењем обавеза, иако су званичници у прошлости навели начине на које би могла да делује.

На пример, у транскриптима разматрања из 2011. и 2013. — другим годинама када је било проблема са дугом - централна банка је расправљала о коришћењу редовних алата као што је уклањање хартија од вредности са тржишта преко ноћи и позајмљивање готовине кроз репо операције, или чак директна куповина државних обвезница.

Али то би могло значити да Фед мора да заустави свој план за смањење величине свог биланса стања.

Друга алтернатива била је да Фед уклони из оптицаја неиспуњене хартије од вредности Трезора, било куповином погођених обвезница или заменом оних за друге у свом власништву. Године 2013. Пауел, тада гувернер, назвао је опције "одвратним", иако је признао да би "под одређеним околностима" могао потенцијално да размисли о подршци таквим решењима.

image