Економија

Џенет Јелен: Конгрес да подигне горњу границу дуга од 31,4 билиона долара

Министарка финансија САД упозорила је да би неизвршење новчаних обавеза угрозило добитке на којима су напорно радили у протеклих неколико година опорављајући се од пандемије
Џенет Јелен: Конгрес да подигне горњу границу дуга од 31,4 билиона долара© Tanjug/AP Photo/Shuji Kajiyama, Pool

Америчка министарка финансија Џенет Јелен позвала је Конгрес да подигне лимит федералног дуга од 31,4 билиона долара и спречи евентуално неизвршење новчаних обавеза САД који би покренуо глобални економски пад и ризиковао да поткопа глобално економско лидерство земље.

Јеленова је, у најновијем у низу све оштријих упозорења, поручила да би "неизвршење угрозило добитке на којима смо толико напорно радили у протеклих неколико година у нашем опоравку од пандемије", пренео је Ројтерс.

"То би изазвало глобални пад који би нас вратио много даље. То би такође ризиковало да поткопа глобално економско вођство САД и постави питање о нашој способности да бранимо наше националне безбедносне интересе", саопштила је Јеленова, уочи састанка у Јапану Групе седам (Г7) најразвијенијих земаља, као и Индије, Индонезије и Бразила.

Председник САД Џозеф Бајден изјавио је да неуспех Конгреса да реагује пре него што у буџету нестане новца за плаћање владиних трошкова, што би могло да се догоди већ 1. јуна, ризикује да америчку економију баци у рецесију.

Јеленова је такође зацртала своје приоритете за састанак Г7, који укључују појединачне и заједничке акције за јачање глобалне економије и смањење инфлације, удвостручавање помоћи Украјини да се одбрани од Русије и дугорочне напоре за јачање економске отпорности.

Америчка министарка је рекла да је упркос негативним ризицима, глобална економија задржала боље позиције него што су многи предвиђали пре шест месеци, при чему је већина земаља Г7 забележила пад годишње инфлације и побољшане прогнозе раста.

САД су предузеле мере за јачање поверења у свој банкарски систем након пропасти три регионалне банке, као и доношење закона за улагање у инфраструктуру, алтернативну енергију и полупроводничке чипове, саопштила је Јеленова.

Додала је и да је врло значајно да се помогне земљама у развоју и да ће чланице Г7 координирати своје напоре за "благовремени и свеобухватни" третман дуга презадужених земаља, што по њеном мишљењу одуговлачи Кина као највећи светски кредитор држава у развоју.

Министри финансија и гувернери централних банака састају се у Нигати, лучком граду на обали Јапанског мора, уочи самита Г7, касније овог месеца у Хирошими. Састанку присуствују и представници ЕУ, ММФ-а и Светске банке, као и министри финансија Бразила, Коморских острва, Индије, Индонезије, Јужне Кореје и Сингапура.

image
VV inauguration
banner