Србија и Балкан

Представници пољопривредника прихватили понуду Владе Србије, обустављају блокаде

Председник Удружења пољопривредних произвођача "Стиг" Недељко Савић изјавио је да су представници пољопривредника прихватили понуду Владе Србије и да се блокаде путева обустављају
Представници пољопривредника прихватили понуду Владе Србије, обустављају блокаде© FOTO TANJUG/ NATAŠA LAZAREVIĆ/ bg

Председник Удружења пољопривредних произвођача "Стиг" Недељко Савић изјавио је данас да су представници пољопривредника који су били данас на разговорима у Влади Србије прихватили понуду и да неће више блокирати путеве.

"Наше Удружење и остала која су била на састанку у Влади прихватила су понуду. Чекамо реализацију тога", рекао је Савић за Танјуг и додао да неће више блокирати путеве.

Преговори представника пољопривредника са премијерком Аном Брнабић и министром финансија Синишом Малим трајали су данас више од пет сати у Влади Србије.

Међу главним захтевима пољопривредника, како је раније саопштено, било је повећање субвенција по хектару обрадиве површине, да премија за литар млека уместо 15 буде 20 динара, као и да минимална откупна цена млека буде 78 динара по литру плус ПДВ.

Такође, пољопривредници су захтевали да се на дизел гориво за пољопривреднике за 100 литара по хектару за ратарске културе и 300 литара за повртарске културе не обрачунавају акцизе и ПДВ.

Поред тога захтевали су увођење прелевмана на млечне производе и да се субвенције по крави, које тренутно износе 30.000 динара увећају за 10.000 динара.Међу захтевима су биле и субвенције од 35.000 по хектару за све пријављене површине и укидање ограничења за субвенције до 20 хектара.

image