Економија

Танасковић: Испуњени су сви захтеви пољопривредника, осим да давање по хектару буде 300 евра

Министарка је нагласила да су су сада прелевмани повећани на 300 динара и рекла да ће то дефинитивно зауставити увоз, како би се користило млеко са домаћег тржишта
Танасковић: Испуњени су сви захтеви пољопривредника, осим да давање по хектару буде 300 евра© Tanjug/Strahinja Aćimović

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић изјавила је данас да су испуњени сви захтеви пољопривредника осим да давање по хектару буде 300 евра пошто је то, како је рекла, законски неизводљиво. Танасковићева истиче да је о томе захтеву пољопривредника спремна да разговара тек за буџет за наредну годину.

Министарка је рекла за РТС да су и пољопривредници који још протестују били на састанцима у министарству и влади, али да су јавно одбили састанак код председника Александра Вучића и сами одабрали да иду на протесте.

Подсетила је да су јуче разговарали са осам пољопривредника на састанку код председника Вучића.

"Они су изнели проблем који тренутно јесте реалан у Србији, а то је проблем вишка млека које стоји. У целом ланцу има вишка, од примарног произвођача којем се отказује уговор или му се спушта цена, преко прерађивача који има пуне залихе, до трговинских ланаца који треба сада да спроведу неке акције и одрекну се дела марже да би млеко могло да се прода", каже Танасковићева.

Нагласила је да су су сада прелевмани повећани на 300 динара и сматра да ће то дефинитивно зауставити увоз, како би се користило млеко са домаћег тржишта.

"Следећа ствар која је тражена и испуњена јесте да се због тешке ситуације сточарима помогне директним давањима. Већ је било 30.000 динара повећано давање по грлу у 2023. години, сада је и тих 30.000 повећано на 40.000. То ће се исплаћивати одмах", каже Танасковићева.

Истиче да држава има новца, да јавни позив траје до 23. маја, али да ће сигурно бити продужен за још неки дан, да би се сви пријавили.

"Пратимо ситуацију и ако јавни позив буде завршен почетком јуна, у јулу ће већ средства бити исплаћена", најављује Танасковићева.

image