Економија

Ризичан план Европе за избегавање енергетске кризе: Чуваће гас у Украјини?

Након прошлогодишње енергетске кризе Европљани ужурбано праве планове за избегавање нове
Ризичан план Европе за избегавање енергетске кризе: Чуваће гас у Украјини?Getty © Janos Kummer / Stringer

У близини границе Украјине са Европском унијом налази се складиште Билче-Воличко-Ухерске које може да прими четири пута више природног гаса од сличне локације у Немачкој, добро је повезано са мрежама блока захваљујући вишедеценијској улози Украјине као транзитне руте за руске енергенте и могло би да буде кључно у напорима Уније да обезбеди енергенте наредне зиме, пише "Блумберг".

Складиштење виталног горива у земљи која је у сукобу делује као суманута идеја, али су објекти, наводно, довољно удаљени од линије фронта да би се сматрали сигурним, па неки трговци сматрају да је све вредно ризика.

Европски званичници сада размишљају да ли и како да подрже Билче-Воличко-Ухерске и друге објекте раштркане широм Украјине која је, пише "Блумберг", дом највеће мреже подземних пећина на континенту које могу да складиште гас када потражња и цене порасту током зиме.

С обзиром да су локације у ЕУ већ близу својих капацитета - тренутно су попуњене више од 70 одсто - складиштење горива у Украјини могло би да спречи препуњеност у наредним месецима.

"Складиштење у Украјини може помоћи да се избалансира понуда и потражња током друге половине лета 2023, с обзиром на њихову одличну повезаност са тржиштима гаса ЕУ", навела је за "Блумберг" немачка компанија РБЕ АГ која је раније користила складиште у Украјини.

Да би складиштење гаса у Украјини било одрживо, цене ће морати да падну довољно ниско да оправдају трошкове. ЕУ ће такође вероватно морати да додатно да се укључи у сукоб како би обезбедила заштиту тих складишта.

Иницијатива која се планира део је покушаја да се избегне паника која је довела до рекордних цена и државне интервенције прошле године. Како би заштитиле компаније и потрошаче, владе ЕУ су издвојиле 646 милијарди евра помоћи, према истраживачком центру "Бројгел" и не могу себи да приуште ново издвајање.

Док су европске енергетске компаније складиштиле гас у Украјини пре сукоба, идеја да се залихе оставе у земљи која је у сукобу је незапамћена, а само разматрање исте показује колико су смањене европске опције, пише "Блумберг".

Док Русија смањује испоруке гаса Европи као одговор на њихове санкције, Украјина нуди помоћ блоку. Складиштење гаса за Европу не само да би генерисало преко потребан приход за земљу, већ би ојачало везе са блоком.

Капацитет складишта гаса у земљи износи више од 30 милијарди кубних метара. Оператер "Укртрансгас" ставља на располагање трећину тог простора - што је еквивалентно око 10 одсто потражње ЕУ у четвртом кварталу прошле године.

"Украјинско тржиште нуди складиштење по фиксној цени, што чини складиштење гаса у Украјини веома атрактивном и конкурентном опцијом", рекао је Марко Салфранк, шеф трговачке трговине у континенталној Европи у швајцарском "Акспо", али истиче да ризик треба да се смањи.

Пошто се индустрија осигурања клони Украјине, степен до којег су трговци спремни да гомилају гас у Украјини зависи од цена и од тога да ли је ЕУ спремна да пружи помоћ. Разговори су у току.

Европска комисија – извршна рука блока – "истражује да ли и како би гаранције које издају јавне институције могле да подрже откључавање приступа складиштима природног гаса у Украјини", рекао је портпарол Комисије Тим Мекфи.

Са друге стране, "Укртрансгас" ради на имплементацији гаранција за услуге како би се смањили ризици и истовремено настоји да постане "банка моћи за Европу", навели су из компаније за "Блумберг".

Времена за успостављање система понестаје. Очекује се да ће европска складишта достићи лимите капацитета већ почетком септембра. Потражња за енергентима креће тек крајем јесени а како су европска тржишта гаса без руских испорука "финије избалансирана", сваки пораст потражње или поремећаји у снабдевању могу имати огромне последице.

image