Економија

За маме предузетнице се уводе додатна права која имају и остале запослене породиље

Жене предузетнице имале су право само на годину дана одсуства са посла, а овим изменама се продужава то право на две године
За маме предузетнице се уводе додатна права која имају и остале запослене породиљеNone © MILOŠ MILIVOJEVIĆ/Tanjug

Скупштински Одбор за рад, социјална питања и друштвену искљученост и смањене сиромаштва подржао је данас предлог за измену Закона о финансијској подршци породицама са децом, којим је предвиђено да се за мајке предузетнице уводе додатна права која имају и остале запослене мајке.

Министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић рекла је да се тим изменама наставља подршка мајкама предузетницама, као и да се омогућава да очеви чије су супруге предузетнице три месеца после рођења детета могу да користе право на одсуство са рада.

"Допунама Закона о финансијској подршци породицама са децом се практично уводе додатна права за жене које самостално обављају делатност или су носиоци пољопривредног газдинства. Ове жене нису имале исти временски период одсуства са посла као жене запослене код послодавца и то смо желели да исправимо", објаснила је Кисић.

Министарка је истакла да се први део измене Закона односи на дужину трајања одсуства са посла, који обухвата трудничко и одсуство ради неге детета.

"Жене предузетнице имале су право само на годину дана одсуства са посла, овим изменама се продужава то право на две године, док се друга измена односи на то да њихови супружници након три месеца имају право на коришћење одсуство са рада ради неге детета", рекла је Кисић и додала да постоји још простора за изједначавање права, али да је то у надлежности других министарстава.

Министарка је одговарајући на примедбе неких посланика да је закон лоше написан и да је Уставни суд неке одредбе прогласио неуставним рекла да закон неколико пута измењен са циљем да буде што бољи.

"Од 2018. године остварен је широк спектар права у овој области и овај закон је основа да се добије финансијска подршка од 87 милијарди динара. Никада већа није била финансијска подршка", рекла је Дарија Кисић.

Она је додала и да је циљ да се подстакну жене да се остваре као мајке.

"Да подсетим да је профил жене предузетнице у нашој земљи, жена која има 43 године, удата и има двоје деце и има неку самосталну делатност са пет запослених. Иду на сигурну и стабилну варијанту када је бизнис у питању", рекла је министарка.

image