Србија и Балкан

Коначно лепе вести са Косова: У српским породилиштима рођено 100 беба више него прошле године

У три српска породилишта на Косову, у Грачаници, Косовском Поморављу и на северу Косова, до 15. децембра рођено је 911 беба
Коначно лепе вести са Косова: У српским породилиштима рођено 100 беба више него прошле годинеwww.globallookpress.com © © face to face

У три српска породилишта на Косову, у Грачаници, Косовском Поморављу и на северу Косова, до 15. децембра рођено је 911 беба, што је око 100 беба више у односу на целу претходну годину, јавља РТВ.

Начелник Гинеколошко-акушерске клинике у Грачаници Ненад Шуловић рекао је да је у породилишту у том месту рођено 287 беба што је, у односу на прошлогодишњих 217, веома значајан пораст.

”Знам да је у односу на веће установе у Београду, Нишу и Новом Саду ово занемарљив број и да је њихова статистика много већа, али ми смо поносни на овај број 287. Имамо још око 15 дана до краја ове године иако се овакав тренд настави да једанпут дневно имамо један или два порођаја стићи ћемо и број 300, што је предивно за нас. У 2021. години смо имали око 217 порођаја, дакле ове скоро за трећину више што је статистички за нас веома велики број”, наводи Шуловић.

Година на измаку била је веома изазовна те је посебно значајна била помоћ колега у централној Србији наглашава др Шуловић.

"Компликованије случајеве, партални и постоперативни ток упутимо према Нишу и они су увек били благонаклони према нама тако да се и њима захваљујем у исто време", додаје др Шуловић.

У породилишту у Пасјану у Косовском Поморављу ове године рођене су 142 бебе док су у Косовској Митровици, рођене 482 и то 262 дечака и 220 девојчица.

image