Србија и Балкан

РТ Балкан анализа пријавa на факултете: Зашто су Пољопривредни и Шумарски остали полупразни?

Млади ту не виде своју перспективу, у старту су осуђени на ниподаштавање и пропаст, закључак је некадашњeг саветника председника Привредне коморе Србије за пољопривреду
РТ Балкан анализа пријавa на факултете: Зашто су Пољопривредни и Шумарски остали полупразни?© TANJUG/ Ministarstvo rudarstva i energetike/ Emilija Jovanović

Највише слободних места за упис на факултете Универзитета у Београду у првом року у односу на број одобрених места ове године забележено је на Пољопривредном, Рударско-геолошком и Шумарском факултету.

За упис на Пољопривредни факултет број одобрених места износио је 790, број пријављених 369, што значи да је остало слободно још 421 место.

Када је реч о установи која образује стручњаке за геологију и рударство, број одобрених места био је 316, пријавило се 116, а остало неупражњених 200.

На Шумарском факултету од 340 одобрених, попунило се 148, а за пријаву је остало 192 слободна места.

Поред ова три факултета, најмање пријава било је на Факултету за физичку хемију 39/100, Физичком факултету 58/155 и Техничком факултету у Бору 79/240.

Такође, слободних места остало је и на Технолошко-металуршком (121), Православно-богословском факултету (104), Факултету за специјалну едукацију и рехабилитацију (29), Учитељском (2), Географском факултету (30).

Са друге стране, међу најтраженијима ове године су Факултет организационих наука (ФОН), Стоматолошки, Медицински и Филолошки факултет.

Милош Турински, менаџер за односе с јавношћу компаније "Инфостуд", за РТ Балкан каже да ови резултати нису изненађење.

"Млади и њихови родитељи напокон су се опаметили, почели су да размишљају пет корака унапред. Пре него што одлуче шта ће студирати, воде се шта је профитабилно и где ће моћи да се запосле. Тако је слаб одзив за одређене профиле, попут професора, правника и економиста, пре свега јер су лоши услови у просвети, или нема слободних места на тржишту рада", објашњава Турински.

Наш саговорник наводи да ФОН, Машински факултет и Електротехнички, прате трендове и да су курикулуми тих факултета озбиљни и модерни, па не чуди што годинама влада велика потражња за њихов упис, а касније и за запослење.

"Медицина, стоматологија и фармација такође су тражене гране, пре свега јер се после завршених студија лако проналази посао у иностранству, али и отвара приватна пракса и бизнис", објашњава менаџер "Инфостуда".

Некадашњи саветник председника Привредне коморе Србије за пољопривреду Војислав Станковић за РТ Балкан поручује да актуелна ситуација у домаћој пољопривреди, могућности државе и глобално стање у аграру, нису атрактивни за младе.

"Пољопривредни факултет није лак, изискује доста времена и знања, технологија брзо напредује, а ми смо према резултатима анализе употребе захтевне агротехнике на 91. месту, после Сомалије и Авганистана, по коришћењу хемије, ђубрива, наводњавања, инфраструктуре итд. Држава не води бригу о сељаку, не бави се демографским променама и обезбеђивањем подмлатка у пољопривреди, а пољопривредна грана више није као 90-их, основни стуб одржања српства и Србије. Млади ту не виде своју перспективу, у старту су осуђени на ниподаштавање и пропаст", закључак је нашег саговорника.

Влада Србије донела је раније одлуку да у академској 2023/24. години у прву годину студијских програма основних струковних, основних академских и интегрисаних студија на државним универзитетима и факултетима у њиховом саставу, на терет буџета буду уписана 17.822 студента на нивоу целе земље

За први круг уписа ове године се пријавило 18.088 кандидата.

О трошку државе у прву годину студијских програма мастер академских студија може се уписати 6.618 студената, а на прву годину докторских академских студија њих 954. У односу на претходну годину, то је за 169 више. На струковне студије, из буџета, може се уписати 4.721 студент.

image