Економија

Институт за политику и економију југоисточне Европе: Немачка рецесија "ризик у најави" за Србију

Аналитичари указују да би, уколико се одужи, рецесија у Немачкој могла да доведе до пада српског извоза и одлагања или укидања директних страних инвестиција
Институт за политику и економију југоисточне Европе: Немачка рецесија "ризик у најави" за СрбијуGetty © Lukas Schulze

Рецесија у Немачкој краткорочно не представља ризик за Србију, али Београд мора да пажљиво прати план транзиције немачке привреде који ће представити влада у Берлину, закључак је најновије анализе Института за политику и економију југоисточне Европе (ИПЕСЕ). Од свих држава Западног Балкана, Србија је земља која са Немачком има најзначајније привредне односе, констатује ИПЕСЕ.

Према подацима Народне банке Србије (НБС), Немачка је највећи појединачни трговински партнер Србије, а директне стране инвестиције које долазе из Немачке су треће по величини.

Компаније из Немачке су у последњих 10 година уложиле 2,2 милијарде евра у Србију, према подацима НБС.

У Србији послује укупно 900 предузећа, од тога 124 велика, чији су оснивачи немачке компаније и она запошљавају 78.000 радника, додаје ИПЕСЕ.

Трговинска размена Србије и Немачке је у 2022. години износила 8,3 милијарди евра, при чему су увоз и извоз готово изједначени, а у последње две године је трговинска размена између ове две земље порасла за 35 одсто.

Резултати недавне анкете Немачко-српске привредне коморе сугеришу да немачка рецесија не би требало да буде велика претња по очекивани привредни раст Србије, пошто пословни оптимизам немачких компанија у Србији не опада, већ је, напротив, у благом порасту, преноси Танјуг.

Стручњаци ипак упозоравају да рецесија у Немачкој за Србију представља перспективни ризик, односно "ризик у најави": краткорочно неће имати велике последице, али ако се одужи, могла би да доведе до пада српског извоза и одлагања или укидања директних страних инвестиција, наводи се у анализи.

Да би избегла овај ризик, Србија треба да помно прати Пакет раста, односно план трансформације немачке привреде који припрема влада у Берлину, а чији је циљ јачање конкурентности немачке економије, сматра ИПЕСЕ.

Аналитичари наводе да српска привреда мора себи да тражи место у немачком Пакету раста, најпре понудом сировина, полупроизвода и делова како би се ојачала сигурност ланаца снабдевања, и то не само у аутомобилској индустрији као досад.

Држава мора да економским и инвестиционим подстицајима да настави и убрза привлачење немачких инвестиција, да би Берлин у Србији отворио нове погоне за снабдевање своје индустрије, закључује се у извештају.

image