Економија

"Шпигл": Изненађење, мотор Европе стао, производња у Немачкој драматично пала

Оштар пад индустријске прозводње, Немачка поново у великом ризику од рецесије
"Шпигл": Изненађење, мотор Европе стао, производња у Немачкој драматично пала© Tanjug/AP Photo/Michael Probst

Немачка индустријска производња у марту је опала више него што је било очекивано, делом због слабог учинка аутомобилског сектора, што је поново подстакло страх од рецесије у највећој европској економији.

Производња је смањена за 3,4 одсто у односу на претходни месец, након благог повећања од 2,1 проценат у фебруару. Овај резултат је значајно лошији од претходних прогноза, које су предвиђале пад од 1,3 одсто и представља највећи пад у последњих годину дана.

"Након снажног учинка индустријске производње на почетку године, у марту се догодио неочекивано оштар пад", саопштило је немачко Министарство економије, преноси Ројтерс.

Производња моторних возила и аутомобилских делова пала је за 6,5 одсто у односу на фебруар. Производња машина и опреме смањена је за 3,4 одсто, а производња у грађевинском сектору за 4,6 процената на месечном нивоу.

Према подацима Завода за статистику, у првом тромесечју 2023. производња је била 2,5 одсто већа него у последњем кварталу 2022. године.

Немачке индустријске поруџбине су у марту пале за 10,7 одсто у односу на претходни месец на сезонски и календарски прилагођеној основи, што представља највећи пад из месеца у месец од 2020. године, то јест врхунца пандемије вируса корона. Овај број је за 11 одсто мањи у односу на исти месец прошле године.

На лош резултат је значајно утицао пад поруџбина у сектору производње превозних средстава - бродова, возова, летелица, војних возила, где је број наруџбина у марту опао за 47,4 одсто у односу на претходни месец.

Грађевинска индустрија је забележила пад производње од 4,6 одсто. Добављачи енергије су, са друге стране, повећали производњу за 0,8 процената.

"Немачка производња све више пати од глобалног повећања стопа, које све више кочи економију", рекао је главни економиста "Комерцбанке" Ралф Солвен.

Он је упозорио да "ризици од рецесије у Немачкој расту" и да су подаци у супротности са предвиђањима економског опоравка у другој половини године.

"Шпигл" пише да је, изненађујуће, немачка индустрија произвела знатно мање и цитира економисту Елмара Волкера, који наводи да најновије бројке показују да "опасност од рецесије није спречена".

Каматне стопе, које су нагло порасле широм света, вероватно ће додатно смањити потражњу за немачком робом.

Малопродаја и извоз су такође нагло опали у марту, чиме су повећани изгледи за ревизију бруто домаћег производа у првом кварталу, рекао је ИНГ-ов глобални шеф макро сектора Карстен Бжески.

"Ревизија наниже би значила да је привреда ипак пала у рецесију", рекао је Бжески.

БДП је остао непромењен у првом кварталу, након смањења од 0,5 одсто у четвртом кварталу 2022. године. Рецесија се дефинише као негативан привредни раст у два узастопна квартала.

Немачка је избегла рецесију током зиме, иако је укупна производња у првом кварталу разочарала економисте који су очекивали опоравак. Председница Европске централне банке Кристин Лагард прошле недеље је изјавила да се изгледи за произвођаче у еврозони погоршавају усред "разилажења међу секторима привреде".

image