Економија

Глобалне акције у паду: Најаве нових повећања камата дрмају берзе

Очекују се даљи губици на Волстриту након што је саопштење Федералних резерви у среду подстакло забринутост да ће званичници наставити политику подизања референтне камате
Глобалне акције у паду: Најаве нових повећања камата дрмају берзеGetty © Jeenah Moon

Акције су пале заједно са обвезницама због сигнала да ће централне банке наставити да повећавају каматне стопе како би укротиле инфлацију. Европски индекс Сток 600 потонуо је на најнижи ниво у последње две недеље. Очекују се даљи губици на Волстриту након што је саопштење Федералних резерви у среду подстакло забринутост да ће званичници наставити политику пооштравања, пише "Блумберг".

У Великој Британији, приноси на десетогодишње државне обвезнице су се попели на нивое последњи пут виђене током кризе у октобру. Трговци сада у потпуности одређују цене по највишој стопи Банке Енглеске од 6,5% до марта, што је највећи износ у последњих четврт века. 

Деонице губе тло након снажне прве половине године, јер континуирана политика подизања камата централних банака умањује наде за благо смањење глобалне економије. Записник са јунског састанка ФЕД-а показао је поделу међу креаторима политике око одлуке да се паузирају или да се настави са повећањем каматних стопа овог месеца.

"Чињеница да је Савезни комитет за отворено тржиште сада званично усвојио предвиђања особља за рецесију у САД лоша је за ризичну имовину. Оно што сада добијамо је да ФЕД очекује да ће изазвати рецесију, али то их неће спречити да подигну камате још најмање два пута ове године. Ако то није лоше за ризичну имовину чија је цена 20 пута већа од зараде, не знам шта је", рекао је Џејмс Ети, инвестициони директор компаније Абрдн. 

Извештаји о запошљавању у САД ове недеље могу дати назнаке о путу политике. Уочи помно праћеног објављивања платних спискова који се не односе на пољопривреду у петак, очекује се да ће такозвани ЈОЛТС извештај о отварању радних места показати смањење расположивих радних места.

Приноси на државне обвезнице порасли су преко криве, додајући добитку у среду подстакнут минутима ФЕД-а. Двогодишња стопа осетљива на политику порасла је на 4,97%.

У међувремену, министарка финансија Џенет Јелен иде у четвртак у Пекинг како би покушала додатно да поправи однос између две највеће светске економије.

На другим местима у Кини, централна банка је проширила подршку за јуан преко јаче дневне референтне стопе. Кинески инвеститори не очекују да ће креатори политике открити агресивне подстицаје или велике економске реформе на кључном састанку који се очекује касније овог месеца, наводи Голдман Сакс Гроуп.

image