Економија

Народна банка Србије: Привреда се мање задужује, грађани подигли више кеш кредита

Кредити привреди смањени су за 1,1 одсто, а становништву повећани за 2,7 процената
Народна банка Србије: Привреда се мање задужује, грађани подигли више кеш кредитаwww.globallookpress.com © Silas Stein

Кредитна активност банака према немонетарном сектору, посматрано на међугодишњем нивоу, наставила је да успорава током другог тромесечја, наводи се данас у извештају Народне банке Србије (НБС) о трендовима у кредитној активности у овом периоду. Прецизира се да је међугодишњи раст кредита овом сектору у јуну износио 0,8 одсто, при чему су кредити привреди смањени за 1,1 одсто, а становништву повећани за 2,7 процената.

Успоравање домаће кредитне активности тумачи се као последица високе базе из претходне године, затим доспећа кредита из гарантних шема, као и виших каматних стопа на кредите због рестриктивне монетарне политике НБС и Европске централне банке. И укупни домаћи пласмани банака немонетарном сектору, који, поред потраживања по основу кредита, обухватају и потраживања по основу улагања у хартије од вредности, камата и накнада, наставили су да успоравају међугодишњи раст, који је у јуну износио 0,5 одсто, наводи се у извештају НБС.

Када је реч о кредитима привреди, они су у другом тромесечју смањени за 1,3 милијарде динара или за 0,1 одсто, што представља мањи пад у односу на прво тромесечје. Притом, пад потраживања по основу некатегорисаних кредита и кредита за ликвидност и обртна средства је у великој мери неутралисан растом инвестиционих кредита и кредита за увоз. Пад су забележили и кредити великим предузећима, док је задуживање микропредузећа и средњих предузећа повећано.

Посматрано по делатностима, смањено је пре свега задуживање предузећа из прерађивачке индустрије и енергетике, док је највише повећано кредитирање грађевинских предузећа и предузећа из области пословања некретнинама.

За разлику од кредита привреди, кредити становништву су у другом тромесечју повећани за 14,9 милијарди динара или за 1,0 одсто, чему је највише допринео раст готовинских кредита, за којима следе стамбени кредити и инвестициони кредити одобрени предузетницима.

Израженији раст готовинских кредита утицао је на то да учешће ових кредита у укупним кредитима становништву у јуну буде повећано на 44,0 одсто, док је удео стамбених кредита износио 40,1 проценат.

Динаризација укупних пласмана привреди и становништву је у другом тромесечју смањена за 0,4 процентна поена и у јуну износила 34,0 одсто, при чему је степен динаризације пласмана привреди смањен за 1,1 процентни поен, на 17,0 одсто а пласмана становништву повећан за 0,2 процентна поена, на 53,0 одсто.

Што се тиче учешћа проблематичних кредита у укупним кредитима, оно је у јуну задржано близу минимума од око три процента, што, према оцени НБС, указује на то да раст трошкова отплате кредита, који је последица раста каматних стопа, као и престанак важења неких мера којима је подржаван приватни сектор током пандемије, није утицао на квалитет активе банака.

image