Економија

Банке у еврозони пооштриле услове кредитирања: Грађани се све мање задужују

Услови одобравања кредита за фирме и куповину некретнине су ригорознији него што су саме банке очекивале у претходном кварталу, наводи се у извештају ЕЦБ
Банке у еврозони пооштриле услове кредитирања: Грађани се све мање задужујуGetty © Andreas Rentz

Банке у еврозони пооштравају услове за одобравање кредита, а фирме и домаћинства се све мање задужују код банака, закључак је истраживања Европске централне банке (ЕЦБ). Према резултатима априлског истраживања ЕЦБ о зајмовима банака у еврозони (БЛС), банке у еврозони су у првом кварталу увеле знатно строже интерне прописе за одобравање кредита.

Услови одобравања кредита за фирме и куповину некретнине су ригорознији него што су саме банке очекивале у претходном кварталу, наводи се у извештају ЕЦБ.

Више од четвртине анкетираних банка, њих 27 одсто, саопштило је да је пооштрило услове позајмице за фирме, 19 одсто банака теже одобрава кредите за куповину некретнине, док је 10 одсто банака увело додатне препреке за потрошачке и друге кредите везане за домаћинства.

Са друге стране, компаније и домаћинства се све мање задужују код банака због високих каматних стопа и других фактора.

Интересовање фирми за задуживање код банака је у стрмоглавом паду, значајно је смањено интересовање за кредит за куповину некретнине, а мање је и интересовање за потрошачке кредите.

Истраживање БЛС, које се спроводи четири пута годишње, креирао је Евросистем да би боље схватио понашање банака у еврозони приликом одобравања кредита.

image
VV inauguration
banner