Економија

Британске фабрике у проблему, индустријска производња на најнижим гранама од корона кризе

Банка Енглеске, ипак, планира да настави са подизањем каматних стопа, што би могло да има додатне негативне ефекте по британску привреду
Британске фабрике у проблему, индустријска производња на најнижим гранама од корона кризеGetty © Carl Court

Британске фабрике у августу претрпеле су најслабији месец од почетка корона кризе, а наруџбине су се драматично смањиле због раста каматних стопа у земљи и иностранству, преноси Ројтерс.

"С&П глобал индекс" (ПМИ), који прати индустријску активност у тој земљи, пао је шести месец за редом, са 45,3 на 43, колико је износио у јулу.

У питању је најнижи износ у последњих 39 месеци, али је он и даље нешто виши од 42,5, колико се очекује да ће износити у августу.

То је био 13. месец за редом да је вредност индекса испод 50, што значи указује на до да се економска активност у Великој Британији смањује.

Роб Добсон, директор "С&П Глобал Маркет Интелиџенса", рекао је да су производња и нове поруџбине у производном сектору смањују брзином која се ретко виђа ван кризних периода, као и да су компаније принуђене на "одбрамбене акције".

"Куповна активност, залихе и број запослених су смањени у августу јер су произвођачи настојали да контролишу трошкове, заштите марже и раде на много штедљивији и ефикаснији начин", рекао је он.

С друге стране, успоравање домаће тражње и извозних наруџбина ублажило је инфлаторне притиске. Трошкови инпута су пали најбржим темпом од јануара, потенцијално ублажавајући инфлацију цена робе у наредним месецима.

Са инфлацијом која је у јулу износила око седам одсто, Банка Енглеске ће вероватно подићи каматне стопе 15. пут заредом 21. септембра, чак и са привредом која показује знаке успоравања за које неки економисти кажу да ће се ускоро претворити у рецесију.

image