Економија

Немачки министар финансија забринут због америчког Закона о смањењу инфлације

Европљане брине положај њихове ауто-индустије на америчком тржишту, траже дијалог са Белом кућом
Немачки министар финансија забринут због америчког Закона о смањењу инфлацијеwww.globallookpress.com © Xander Heinl

Немачка жели дијалог са Вашингтоном како би се ублажиле тензије изазване америчким Законом о смањењу инфлације, а које наносе штету европској привреди, изјавио је немачки министар финансија Кристијан Линднер, преноси Ројтерс.

Он је најавио формирање специјалног тима за преговоре ЕУ и САД који би требало да пронађе решење овог проблема што пре.

"Дијалог са америчком администрацијом је прави пут да изразимо нашу забринутост и пронађемо решење које узима у обзир обостране интересе", изјавио је Линднер, који ће се ускоро састати са својим колегама из земаља еврозоне у Бриселу.

"Нисам добио потврду од Американаца да су разумели колико су наше бриге о потенцијалним последицама озбиљне", рекао је Линднер новинарима.

Амерички председник Џо Бајден потписао је Закон о смањену инфлације у августу. Овај закон предвиђа око 430 милијарди долара помоћи појединим секторима америчке привреде, укључујући и ауто-индустрију.

ЕУ тврди да овај закон негативно погађа европске произвођаче аутомобила, пошто даје специјалне пореске олакшице америчким произвођачима које њихове производе чине конкурентнијим.

Француски министар финансија Бруно Ле Мер рекао је раније данас да је овај закон "претња" за европске компаније, као и да ЕУ мора бити чврсто против њега.

"Морамо јасно рећи нашим америчким партнерима да је то велики проблем. Није прихватљиво и могло би да изазове велики шок за европску индустрију", рекао је Ле Мер.

image