Економија

"Блумберг": Америка у тајности сарађује са руским компанијама

Америчке власти позивају предузећа да наставе да одржавају пословање са Русијом у "дозвољеним секторима" како би избегли глобалну економску катастрофу
"Блумберг": Америка у тајности сарађује са руским компанијама© Pexels

Министарство финансија Сједињених Америчких Држава и Стејт департмент прећутно саветују највећим америчким банкама да не прекидају пословање са одређеним "стратешким" руским предузећима, пише "Блумберг", позивајући се на изворе.

Према писању америчког медија, реч је, између осталог, о финансијским институцијама као што су Џеј Пи Морган и Ситигруп. Америчке власти позивају инвестиционе банке да наставе да пружају "основне услуге", укључујући трансфер новца и конверзију у доларе, "стратешким" компанијама као што су Гаспром, Уралкали и ФосАгро.

Бела кућа је нагласила да није цела руска економија под санкцијама због сукоба у Украјини због чега власти позивају предузећа да наставе да одржавају пословање у "дозвољеним секторима" како би избегли глобалну економску катастрофу, наводи се у чланку. Док се неки у Конгресу залажу за снажније мере против Москве, администрација председника Џозефа Бајдена покушава да омета напредак Русије, али и да истовремено избегне глобалну економску катастрофу.

Међутим, представници америчких финансијских дивова Ситигруп и Џеј Пи Морган одбили су да коментаришу ове наводе за РИА Новости.

Запад је Русији увео безброј трговинских ограничења због специјалне војне операције у Украјини, што је довело до поскупљења струје, горива и хране у Европи, али и у САД.

Руски лидер Владимир Путин раније је рекао да је политика обуздавања и слабљења Русије дугорочна стратегија Запада и приметио да су санкције задале тежак ударац целокупној глобалној економији. Према његовим речима, главни циљ САД и њихових савезника је да погоршају животе милиона људи. Москва је више пута изјављивала да ће Русија решити све проблеме које јој Запад ствара.

Расправа у Конгресу

Тврдње "Блумберга" додатно је подгрејала расправа између демократе Бреда Шермана, који је извршног директора Џеј Пи Моргана Џејмија Димона питао "да ли ће његова банка прекинути везе са руским компанијама".

Према Шермановим речима, банке попут Димонове користе рупе у санкцијама како би наставиле да послују у Русији.

"Пратимо упутства америчке владе, како су они од нас тражили да урадимо", одговорио је Димон пре него што га је Шерман прекинуо, да би исто питање поставио извршној директорки инвестиционе банке Ситигруп Џејн Фрејзер.

image