Свет

Поверљиви разговори Бајденовог човека и Путинових људи трају месецима

Џејк Саливен у контакту је са Јуријем Ушаковим, саветником за спољну политику председника Путина и колегом Николајем Патрушевим, секретаром Савета безбедности Руске Федерације
Поверљиви разговори Бајденовог човека и Путинових људи трају месецима© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Саветник за националну безбедност америчког председника Џозефа Бајдена Џејк Саливен последњих месеци у контакту је са најближим сарадницима руског председника Владимира Путина како би се смањила опасност од ширења сукоба ван граница Украјине, објавио је "Волстрит џурнал" позивајући се на незваничне изворе.

Саливенова улога наводно је и у томе да упозори Москву да се суздржи од употребе нуклеарног и другог оружја за масовно уништење.

Неименовани амерички званичници поделили су сазнања о контактима Саливена са Јуријем Ушаковим, саветником за спољну политику председника Путина и Николајем Патрушевим, секретаром Савета безбедности Руске Федерације.

Смисао разговора званичника двеју страна је избегавање опасности од ширења сукоба и канали комуникације држе отвореним, а не да разматрају решавање рата у Украјини, рекао је извор који је тражио анонимност.

Упитана о томе да ли је Саливен укључен у разговоре са руским званичницима, портпаролка Националног савета за безбедност Адријен Вотсон лаконски је одговорила: "Људи свашта говоре", одбијајући да даље коментарише.

На упите нису одговорили ни из Кремља, а Бела кућа није званично саопштила да је било икаквих разговора Саливена и високих руских званичника од оних са Патрушевим из марта ове године, наводи "Волстрит џурнал".

Одређени ниво контаката две суперсиле мора да постоји због заједничког интереса око решавања питања националне безбедности, став је Беле куће, док је Москва више пута поновила да је отворена за преговоре и дијалог.

Извори листа Саливена описују као особу која у Бајденовој администрацији инсистира на разговорима с Москвом, иако има званичника који сматрају да у овом тренутку ти контакти нису плодоносни.

Саливен има кључну улогу у креирању америчког одговора на акције Москве у Украјини, што је у складу са надлежностима секретара за националну безбедност. Његови дипломатски напори, очекивано, усмерени су и ка Кијеву где је недавно разговарао са председником украјине Владимиром Зеленским и министром одбране Алексејем Резниковим.

Саливен је украјинске званичнике, наводно, позвао да јавно покажу вољу да реше конфликт – што не значи да их САД терају на преговоре, већ им Вашингтон "дискретно" сугерише да савезницима ставе до знања да трагају за решењем сукоба који је утицао на цене енергената и хране.

После 24. фебруара када је руска војска прешла границе Украјине, већ оптерећени односи двеју земаља пали су на најнижи ниво од краја Хладног рата. Упркос томе, неке "дипломатске" линије очигледно су остале итекако отворене.

Оне су кад затреба, према речима Џејка Саливена из септембра "директне, личне и на врло високом нивоу". Тако је он описао комуникацију са Москвом којој је требало пренети поруку Вашингтона да би употреба нуклеарног наоружања имала катастрофалне последице.

image
VV inauguration
banner