Свет

САД: Национална гарда ће штитити међуизборе од сајбер напада

"Корупција на предстојећим изборима ће бити толико велика да је скоро немогуће предвидети исход", упозорава познати амерички аналитичар Мартин Армстронг
САД: Национална гарда ће штитити међуизборе од сајбер нападаGettyimages.ru © Jessica McGowan / Stringer

Стручњаци за сајбер безбедност америчке Националне гарде спремни су да штите америчке међуизборе од компјутерских напада следеће недеље, потврдили су званичници. 

Национална гарда ће на међуизборима добијати информације од Агенције за сајбер безбедност, најважније институције задужене за заштиту изборне инфраструктуре од сајбер претњи, пише "Политико".

Тод Хант, генерал Националне гарде Северне Каролине, рекао је да је његова држава основала заједнички центар за сајбер мисије који чини особље Националне гарде и сарадници из Агенције за сајбер безбедност и безбедност инфраструктуре, као и особље Министарства за унутрашњу безбедност.

"Појачаћемо надзор током избора како бисмо осигурали да имамо 24-часовну заштиту током читавог процеса", рекао је Хант. "Ми смо грађани војници, живимо у овој земљи и бринемо о свим нашим државним изборима".

Командант Ваздушне националне гарде државе Вашингтон Гент Велш изјавио је да је помоћ Националне гарде важна државама и окрузима у одбрани од било каквих потенцијалних "напада на државу".

Страх од спољашњих, али и унутрашњих фактора

"Превара на међуизборима следеће недеље биће толико да је скоро немогуће предвидети резултат. Када би избори били поштени, републиканци би освојили и Представнички дом и Сенат", упозорио је познати амерички геополитички аналитичар Мартин Армстронг.

Армстронг је објаснио да је, између осталог, Пенсилванија послала стотине хиљада гласачких листића људима који немају документа, или чак уопште нису амерички држављани, као и да су гласачке листиће поштом слали у Канаду.  

"Није битно ко ће победити. Нико неће прихватити ову ствар, и то је проблем", рекао је Армстронг у интервјуу за "Ју-Ес-Еј-Вочдог".

Аналитичар је оценио да због предстојеће изборне преваре бивши председник Америке Доналд Трамп можда неће моћи да се кандидује на следећим председничким изборима.

"Можда нећемо ни имати изборе 2024, и то вероватно зато што резултати ових избора неће бити прихваћени. Шта радити када је цео систем толико корумпиран? Сједињене Државе неће постојати после 2032, а пре тога ћемо морати да редизајнирамо владу од нуле. Америка се уништава, и увек је апсолутна корупција оно што руши државе", оценио је амерички аналитичар.

Армстронг сматра да је тренутно на делу глобални напор да се максимално смање нафтни енергетски капацитети.

"Морали су да се отарасе Трампа. Други који им је стао на пут био је Болсонаро. Затим су ту Путин и Си Ђинпинг. Мислим да ће натерати историчаре да се за 50 година осврну на овај садашњи период и назову га 'Ратови климатских промена'. Покушавају да, што је више могуће, смање нафтне енергетске капацитете", тврди Армстронг.

image