Русија

Путин: Напори Запада да сломи Русију неће успети

Руски председник оценио да земље ЕУ и САД злоупотребљавају Украјину за остваривање својих циљева
Путин: Напори Запада да сломи Русију неће успетиwww.globallookpress.com © Mikhail Metzel/Kremlin Pool

Руски председник Владимир Путин оценио је данас да Запад немилосрдно користи Украјину за остваривање својих политичких и стратешких циљева. То је рекао на скупу поводом обележавања десетогодишњице реконструкције Руског историјског и Руског војноисторијског друштва.

"То се види чак и по начину ратовања. Невероватно је шта се тамо дешава. Као да Украјинци не постоје. Бацају их као у пећ, и то је то", рекао је руски председник.

Иако земље ЕУ и САД дају оружје Кијеву и шаљу своје плаћенике, они су потпуно немилосрдни према обичним грађанима.

„Непрекидно испоручујући оружје Украјини и пребацујући плаћенике тамо, они су апсолутно немилосрдни према грађанима Украјине. На тај начин промовишу своје геополитичке циљеве, који немају никакве везе са интересима украјинског народа. Украјина и украјински народ су прва и главна жртва намерне мржње према Русима и Русији. Сукоб у Украјини је, у ствари, сукоб унутар једног народа", нагласио је Путин.

Руски лидер је истакао и да је "Запад дуго радио на измени свести милиона људи у Украјини, што је на крају требало да доведе и до распада Русије". 

"Међутим, напори Запада да сломи Русију неће успети",  прецизирао је Путин и додао да Русија "то никад неће дозволити".

Због свега тога, како је објаснио, сукоб са "неонацистичким режимом у Кијеву био је неизбежан", али Москва и даље гаји близак однос према украјинском народу. 

"У Русији је управо супротно. То добро знате. Ми смо се увек са поштовањем и топлином односили према украјинском народу. Тако је било и јесте, упркос данашњем трагичном сукобу", рекао је председник.

Осврнуо се и на руску специјалну војну операцију у Украјини. 

"Да у фебруару није предузета одговарајућа акција са наше стране, све би било исто, и још горе по нас. Ситуацију у Украјини, њени такозвани пријатељи довели су до тачке у којој је она постала смртоносна за Русију и самоубилачка за украјински народ".

Путин се током говора дотакао и других актуелних проблема. Навео је да је сада један од приоритета помоћ Донбасу и обнова стамбених објеката у том региону, како би се људима омогућило да преживе зиму.

"Москва се у исто време активно бори против покушаја измене историјских чињеница, али је Кремљ на време почео да им се супротставља, јер национална историја је база националног идентитета, нашег менталитета, традиционалних вредности, васпитања будућих генерација, и оно што је јако битно - основа руске државности", поручио је руски лидер и закључио да све ово јако иритира Запад, али тако је већ вековима. 

image