Економија

Шта значи поскупљење гаса од 10 одсто на примеру децембарског рачуна: Бајатовић о новој цени

Директор "Србијагаса" је рекао да они који се греју на гас могу очекивати скупље рачуне за око 850 динара
Шта значи поскупљење гаса од 10 одсто на примеру децембарског рачуна: Бајатовић о новој цени© Milan Maricic/ATAImages

Шта тачно значи најава Агенције за енергетику да ће гас од новембра поскупети за 10 одсто за РТС је јутрос објаснио директор "Србијагаса" Душан Бајатовић.

Бајатовић је рекао да они који се греју на гас могу очекивати скупље рачуне за око 850 динара.

"Да прерачунамо то сад на децембарску просечну фактуру и да поделимо у две категорије, рецимо 2.100 киловат-сати гаса, где је око 200 метара кубних повећање ће бити негде 847 динара, а ако је 400 кубика, биће нешто више од 1.600 динара у зависности колико потрошите", каже Бајатовић.

Суштина је да поскупљење неће бити веће од 10 одсто, рекао је директор "Србијагаса".

"Одлука је донета и она ће се примењивати од 1. новембра, што значи да ће почети да се плаћа од 1. децембра. На овај начин смо померили рачуне са поскупљењем за идућу годину", напоменуо је Бајатовић.

"На тржишту се сада може наћи гас од 42 до 55 евра по мегавату. Односно, 550 долара плус транспорт или 450 долара плус транспорт. Када бисте ви то превели на наше цене, ово поскупљење је морало да буде веће", сматра Бајатовић.

Према његовим речима Србија има и даље најповољнију цену гаса у Европи.

"Ја то могу одговорно рећи. Ми морамо да купимо још 500 милиона метара кубних гаса. И ту је једина мера ММФ-а и Светске банке. И то смо прихватили у овом буџету где је урађен баланс. Значи, нема више пара за социјалну политику", напоменуо је Бајатовић.

Да подсетимо, Агенција за енергетику дала је сагласност за поскупљење гаса за јавно снабдевање па ће киловат сат коштати 4,54 динара односно, са ПДВ-ом 5,02 динара.

image