Економија

Праг богатства: За улазак у круг од 1 одсто најбогатијих у САД потребно мање од милион (ГРАФИКА)

На врху листе је Конектикат у којем је праг који треба прећи највиши - 953.000 долара годишње, док Масачусетс захтева минималну годишњу зараду од 903.401 долара од својих 1% најбогатијих становника
Праг богатства: За улазак у круг од 1 одсто најбогатијих у САД потребно мање од милион (ГРАФИКА)Getty © David McNew

Постоји стара изрека: сви мисле да су средња класа. Али, с друге стране, питање је колико људи уопште зна да заиста припадају једном проценту најбогатијих у Америци.

Критеријуми који богате сврставају међу најбогатије су различити у свакој америчкој држави. Користећи податке компаније за саветодавне услуге у личним финансијама, Палави Рао и Миранда Смит из "Вижуал капиталиста" откривају годишњи праг прихода по којем се домаћинство може сматрати делом од 1 одсто најбогатијих у њиховој држави. То не зависи само од зараде, већ и од броја становника, али и профита који остварују други грађани на тој територији.

Неке државе захтевају много већу годишњу зараду од својих становника да би ушли у високу лигу. За улазак на листу најбогатијих, у свим државама потребно је мање од милион долара годишње.

На врху листе је Конектикат у којем је праг који треба прећи највиши - 953.000 долара годишње. Масачусетс захтева минималну годишњу зараду од 903.401 долара од својих 1% најбогатијих становника. На листи првих пет држава у којима је за улазак у круг "екстремних богаташа" потребно највише новца су и Калифорнија са 844.266 долара, Њу Џерси са 817.346 долара и Вашингтон са 804.853 долара.

На другом крају спектра, су државе у којима је потребно много мање новца да бисте се сматрали богаташима. У Западној Вирџинији је потребна зарада од 367.582 долара годишње, најниже од свих држава, што је три пута мање него у Конектикату. У Мисисипију је потребно најмање 381.919 долара годишње да би породица ушла у круг један одсто "најплаћенијих".

Поглед на мапу открива неке регионалне разлике. Североисточна и западна обала, са својим великим урбаним и економским чвориштима, имају веће захтеве за улазак у приходе за првих 1% од држава на америчком југу.

Ово такође корелира са средњим приходом по држави, мера која показује да домаћинства Масачусетса зарађују скоро 90.000 долара годишње, у поређењу са становницима Мисисипија који кући носе 49.000 долара годишње.

Анализа је показала да најбогатији у државама као што су Конектикат и Масачусетс, могу да очекују да ће платити већи порез у односу на друге државе.

У првих пет држава они плаћају, у просеку, између 26 и 28 одсто свог прихода у виду пореза, у поређењу са онима у последњих пет који плаћају између 21 и 23 одсто.

image