Економија

Ђедовић: Повећање резерви и диверсификација рута кључни за снабдевање Србије нафтом

Министарка је рекла да сукоб у Украјини који је променио економску и политичку мапу Европе, а од пре неколико дана, нажалост, и рат у Израелу, прете да на дуже стазе буду фактор који утиче на сигурност снабдевања у Европи са којим мора да се суочи и Србија
Ђедовић: Повећање резерви и диверсификација рута кључни за снабдевање Србије нафтом© FOTO TANJUG/ MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ/

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић рекла је данас да Србија у нафтном сектору ради на повећању обавезних резерви нафте и нафтних деривата и диверсификацији извора снабдевања сировом нафтом како би осигурала стабилно и сигурно снабдевање домаћег тржишта.

"Енергетска криза у Европи и свету показала је да је неопходно да имамо што веће сопствене резерве енергената у Србији, како бисмо што мање зависили од других", истакла је министарка на 15. Нафтном форуму Енергетске заједнице који се одржава данас и сутра у хотелу Метропол.

Она је рекла да сукоб у Украјини који је променио економску и политичку мапу Европе, а од пре неколико дана, нажалост, и рат у Израелу, прете да на дуже стазе буду фактор који утиче на сигурност снабдевања у Европи и са којим мора да се суочи и Србија.

Она је рекла да је Полазним основама плана развоја енергетске инфраструктуре и мера енергетске ефикасности за период до 2028. са пројекцијама до 2030. године, предвиђена изградња нафтовода Србија - Мађарска који ће омогућити диверсификацију снабдевања сировом нафтом.

"Циљ нам је да изградњом овог нафтовода добијемо још један правац снабдевања овим енергентом, и већу сигурност снабдевања домаће рафинерије, а тиме и домаћег тржишта, као што ћемо ускоро имати кад је у питању природни гас", навела је министарка.

Како је рекла, све додатне количине нафте и нафтних деривата које можемо да обезбедимо и складиштимо у Србији као резерву, значе додатну енергетску сигурност за нашу привреду и грађана, а уједно је важно и за испуњавање обавеза Србије у приступним преговорима са ЕУ.

Она је истакла да су обавезне резерве нафтних деривата у прошлој години повећане за 54 одсто у односу на 2021. и да се ради на њиховом даљем повећању кроз пројекте који су у току.

"У Смедереву се гради шест нових резервоара за складиштење нафтних деривата који ће моћи да складиште укупно близу 120.000 метара кубних енергената, од чега се за 80.000 очекује да буду у функцији у првој половини наредне године. Такође, међу пројектима које планира Трансанфта налази се изградња нових складишних капацитета", рекла је Ђедовић Хандановић.

Очување предвидивих цена нафтних деривата, према њеним речима, важно је како бисмо смањили инфлаторне притиске на грађане и привреду и сачували конкурентност економије.

То ће, како је навела, бити циљ и у наредном периоду, на чему ће држава радити у сарадњи са НИС-ом и другим нафтним компанијама.

"Уз све ове активности, настављамо да радимо на кључним дугорочним циљевима који се тичу повећања енергетске независности, односно транзиције ка чистим изворима енергије и смањењу зависности од фосилних горива. Очекујемо да и нафтне компаније, пре свих НИС, инвестицијама допринесу процесу декарбонизације и смањењу емисија штетних гасова", рекла је министарка.

Истакла је да очекује да нафтне компаније покажу одговорност, да подрже процес кроз своја улагања, и да допринесу остваривању циљева и обавеза које ће бити предвиђене Интегрисаним планом за енергетику и климу до 2030. са визијом до 2050. године, као и новом Стратегијом развоја енергетике.

image