Економија

"Блумберг": Извоз руске нафте скочио за 24 одсто за само недељу дана

Токови сирове нафте у просеку су били отприлике 3,3 милиона барела дневно у протекле четири недеље, показују подаци
"Блумберг": Извоз руске нафте скочио за 24 одсто за само недељу данаwww.globallookpress.com © Mohammed Mohammed/XinHua

Извоз руске нафте морским путем порастао је на тромесечни максимум у седмици до 1. октобра, пише "Блумберг" позивајући се на податке о праћењу танкера.

Москва је прошле недеље испоручила отприлике 3,72 милиона барела нафте дневно (бпд), што представља раст од 24 одсто недељно и то је највиши ниво од јула. Повећање је подигло четворонедељни просек испоруке у Русији на око 3,3 милиона бпд, што је скок са 3,2 милиона бпд у периоду до 24. септембра.

Просек испорука је тренутно у складу са плановима Москве да до краја године смањи извоз нафте за 300.000 барела дневно у односу на основну линију из маја/јуна. Према "Блумберговим" прорачунима, испоруке би требало да буду око 3,28 милиона барела дневно.

До повећања испорука је дошло јер су завршени радови на одржавању две кључне луке - Козмино на Пацифику и Приморск на Балтичком мору.

Руски приходи од извозних дажбина на сирову нафту порасли су заједно са повећаним испорукама прошле недеље, скочивши на 77 милиона долара, највише ове године. Четворонедељни просечни приход земље такође је порастао, на 68 милиона долара, највише од средине јануара.

Заменик руског премијера Александар Новак поновио је да ће Русија остати при смањењу извоза сирове нафте од 300.000 барела дневно у октобру и највероватније до краја 2023. године. 

"Добровољно смањење треба да појача напоре из предострожности које чине земље ОПЕК+ у циљу подршке стабилности и равнотеже тржишта нафте", рекао је Новак, напомињући да ће власти поново проценити ситуацију на тржишту у новембру, како би одлучиле да ли ће смањење треба продужити.

image