Економија

Тресе се тржиште дизела: Смањена производња довешће до скока цена

Последице се већ осећају на неким тржиштима, цене би могле да наставе да расту током зимских месеци када потражња буде већа
Тресе се тржиште дизела: Смањена производња довешће до скока ценаwww.globallookpress.com © Keystone Press Agency

Светске рафинерије нафте показале не могу да произведу довољно дизела, што би економије могло да остави без горива неопходног за транспорт и створи нове инфлаторне проблеме, преноси "Блумберг".

Док су цене нафте у успону, у петак су биле нешто испод 95 долара по барелу, њихов раст је мали поређењу са порастом цена дизела. Оне су у Америци у четвртак скочиле на изнад 140 долара, што је највиши ниво у историји за ово доба године. Европски еквивалент је од лета поскупео 60 одсто.

Ситуација би могла додатно да се погорша. Саудијска Арабија и Русија смањиле су производњу сирове нафте, а те две земље су 5. септембра најавиле да ће наставити производњу на том нивоу до краја године - у периоду у ком потражња за горивом обично расте.

"Постоји ризик да ће током зимских месеци доћи до сталне затегнутост на тржишту, посебно за дестилате", рекао је шеф одељења за тржиште нафте у Међународној агенцији за енергију Торил Босони, мислећи на категорију горива која укључује дизел. "Рафинерије се боре да одрже корак", оценио је Босони.

Ове године постојао је и притисак на рафинерије да праве друге производе, попут млазног горива и бензина, где је потражња такође снажно порасла, каже аналитичар у "Голдмен саксу" Калум Брус.

Рафинерије су смањиле производу током пандемије ковида 19, када је потражња за горивом била нижа, али се сада суочавају са проблемима недовољних производних капацитета.

Због тога постоји забринутост око снабдевања из неких кључних земаља извозника дизела. Русија, која је упркос западним санкцијама и даље један од водећих извозника, наговестила је да жели да ограничи количину горива које шаље на глобална тржишта.

Кина, још један потенцијални снабдевач, недавно је издала нову квоту за извоз горива, али трговци и аналитичари у Азији кажу да најављене количине неће бити довољне да спрече проблеме на тржишту до краја године.

Последице смањене производње већ се осећају у кључним чвориштима за складиштење. Залихе у САД и Сингапуру тренутно су испод сезонски нормалних нивоа, док су залихе у земљама ОЕЦД-а су ниже него што су биле пре пола деценије.

image