Економија

Светској индустрији ће бити потребно седам билиона долара да избегне несташице гаса

Међународна гасна унија претходно је упозорила да неизвесност потражње без преседана и недовољан ниво улагања доводе енергетску транзицију у опасност
Светској индустрији ће бити потребно седам билиона долара да избегне несташице гасаGetty © Sean Gallup/Getty Images

Светска индустрија ће морати да уложи седам билиона долара како би се обезбедиле довољне залихе природног гаса и избегле кризе у периоду до 2050. године, пише "Блумберг", позивајући се на прорачуне јапанског Института за економију енергетике (ИЕЕЈ).

Како се наводи, инвестиције ће бити потребне за изградњу нових и проширење постојећих постројења за течни природни гас (ЛНГ), као и за откривање и експлоатацију нових налазишта гаса усред преласка многих земаља са угља на чистије изворе енергије.

У прогнози јапанског института претпоставља се смањење емисија штетних гасова за 56 одсто до средине века. Међутим, у сценарију где емисије остају на садашњем нивоу до 2050. године, свету ће бити потребно скоро 10 трилиона долара да избегне несташицу природног гаса, предвиђа ИЕЕЈ.

Различите прогнозе о потражњи за гасом у наредним годинама отежавају планирање за будућност, а што чини компаније несигурним по питању улагања у нове изворе снабдевања, упозорила је Међународна гасна унија (ИГУ) у недавном извештају.

"Неизвесност потражње без преседана и недовољан ниво улагања у природни гас, гас са ниским садржајем угљеника и обновљиве изворе гаса доводе енергетску транзицију у опасност, подривајући енергетску приступачност, безбедност и одрживост", наводи ИГУ.

Међународна агенција за енергетику (ИЕА) упозорила је прошле недеље да су глобална тржишта гаса ушла у "нови и неизвеснији" период који ће вероватно карактерисати спорији раст и већа нестабилност, те да би до краја деценије могло доћи до нових рекорда у глобалној потражњи.

image