Економија

ММФ: Србија на правом путу ка испуњењу свих договорених циљева и обавеза

Мисија Монетарног фонда у Србији почела је 19. и трајаће до 31. октобра, поводом другог разматрања стендбај аранжмана који нам је одобрен у децембру прошле године
ММФ: Србија на правом путу ка испуњењу свих договорених циљева и обавеза© Tanjug/Rade Prelić

Потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали састао се данас са делегацијом Међународног монетарног фонда (ММФ) коју предводи Донал Мекгетиган, који је истакао да је Србија на правом путу ка испуњењу свих договорених циљева и обавеза у оквиру актуелног аранжмана.

"Разговори око буџета су били врло успешни и завршени су у јако кратком року и то смо заједнички потврдили. Сви структурни циљеви које смо имали у програму до сада су испуњени, Србија је на тај начин на правом путу у смислу испуњења свих договорених циљева и обавеза у оквиру актуелног аранжмана", поручио је Мекгетиган.

Мисија Монетарног фонда у Србији започела је 19. октобра и трајаће до 31. октобра, поводом другог разматрања стендбај аранжмана који је Србији одобрен у децембру прошле године.

Мекгетиган је оценио да је евидентан напредак Србије. Он је похвалио и систем "Искра", централни информациони систем обрачуна зарада свих запослених у јавном сектору у који ће за два месеца, како је нагласио министар финансија, бити укључено 296.000 људи те да ће заједнички радити на наставку даље имплементације система који уводи ред у овај сегмент.

Министар Мали је представио досадашње економске резултате Србије, напредак договорених реформи те информисао делегацију да је буџет Републике Србије за 2024. спреман и да данас почиње расправа у Скупштини о овом закону.

"Србију очекује усвајање буџета за наредну годину. У буџету нема никаквих изненађења, на трагу смо политике коју смо до сада спроводили", рекао је Мали на састанку у Министарству финансија.

Он је истакао и да је недавни састанак са замеником директора ММФ-а у Маракешу, Бо Лијем, био добар те да је Србија и у Мароку представила своје економске перформансе.

"Ликвидни смо и на добром смо путу, редовно испуњавамо све своје обавезе. У даљим реформама кључна остаје енергетика и реструктурирање ЕПС-а, али реформишемо и пореску администрацију и држимо се свих фискалних правила. Ефекти свега што смо урадили су огромни", рекао је Мали и закључио да је аранжман добар за Србију из предострожности, која се добро бори са ефектима светске кризе.

Србији је ова међународна финансијска институција крајем прошле године одобрила двогодишњи стендбај аранжман вредности око 2,4 милијарде евра. Аранжман је подршка договореном економском програму Србије, саопштило је Министарство финансија.

image