Економија

Европа се плаши хладне зиме: Сад им и Украјинци чувају гас у својим складиштима

Украјина је упркос борбама постала занимљива дестинација за складиштење гаса, пошто купцима нуди јефтине тарифе и ослобађање од царине на три године, што омогућава да се гас лако поново увезе у ЕУ
Европа се плаши хладне зиме: Сад им и Украјинци чувају гас у својим складиштимаwww.globallookpress.com © Hauke-Christian Dittrich

Европска унија је због попуњености својих скадишта гаса почела да размешта вишкове залиха у Украјини, где се тренутно налази више од две милијарде кубних метара гаса који припада предузећима из ЕУ.

Како преноси "Фајненшел тајмс", Украјина је упркос борбама постала занимљива дестинација за складиштење гаса, пошто купцима нуди јефтине тарифе и ослобађање од царине на три године, што омогућава да се гас лако поново увезе у ЕУ.

Према украјинској енергетској компанији Нафтогас, складишта гаса се налазе дубоко под земљом, углавном на западу земље и далеко од линије фронта.

Удружење оператера гасне инфраструктуре Европе (ГИЕ) је саопштило да попуњеност гасних складишта у Европи 30. октобра износи 99,24 одсто, чиме је постигнут и премашен циљ Брисела да попуни складишта гасом на 90 одсто до 1. новембра. То чини ЕУ мање рањивом на енергетске шокове, иако је далеко од гаранције да ће Европа имати сву енергију која јој је потребна за предстојећу зиму.

Међународна агенција за енергетику (ИЕА) је раније на свом сајту саопштила да би Европа могла да попуни скоро 100 одсто својих складишта гаса, али je упозорила да би хладна зима упркос тако високим залихама могла да доведе до нестабилности на тржишту. ИЕА је навела и да би резерве гаса у европским складиштима могле да до краја грејне сезоне падну испод критичног нивоа од 20 одсто.

У Украјини се налазе највећи европски резервоари, а компанија Нафтогас је понудила више од 10 милијарди кубних метара страним купцима, што представља трећину украјинског националног капацитета. Аналитичари кажу да би додатни гас у складишту могао да спречи даљи велики раст европских цена гаса, које су у уторак пале за чак 10 одсто због прогноза топлијег времена у наредним недељама.

Међутим, повећано ослањање региона на ЛНГ након што је Русија прекинула испоруке гаса прошле године учинило је Европу осетљивијом на потенцијалне поремећаје у снабдевању упркос резервама које су сада велике.

image