Економија

Амерички медији: Орбан би да избаци стране супермаркете из Мађарске

Влада Maђарске ограничила је цене основних прехрамбених производа, повећала пореске стопе за велике малопродајне ланце и усвојила закон по коме држава даје храну у добротворне сврхе 48 сати пре истека рока трајања
Амерички медији: Орбан би да избаци стране супермаркете из МађарскеGetty © Sean Gallup / Staff

Премијер Мађарске Виктор Орбан је у среду проширио ограничењe цена за основне прехрамбене производе, што је потез који ће вероватно највише погодити стране малопродајне трговце који се већ боре са низом мера које су уведене током прошле године, пише "Политико".

Како пише амерички медиј, прво је у децембру 2021. године, услед велике инфлације цена хране, Мађарска усвојила закон којим се супермаркети са приходима од продаје изнад 100 милијарди форинти (250 милиона евра) обавезују да предају прехрамбене артикле у добротворне сврхе 48 сати пре истека рока трајања.

Након тога, Будимпешта је наредила ограничење цена за шест основних прехрамбених производа, укључујући шећер, брашно и пилећа прса и, користећи хитна овлашћења, повећала пореске стопе за велике малопродајне ланце са 2,7 одсто на 4,1 одсто.

Све фирме које подлежу новим правилима, између осталих немачки "Алди" и "Лидл", аустријски "Шпар" и британски "Теско", су стране.

Како пише "Политико" под насловом "Како Виктор Орбан истискује стране супермаркете из Мађарске", неколико локалних продаваца прехрамбених производа, упркос достизању прага од 100 милијарди форинти, могу заобићи порез и друге мере будући да послују по систему франшизе. 

"Оно што се тренутно дешава није ништа мање него намерно избацивање одређених предузећа са тржишта", рекао је представник једног погођеног трговинског ланца за "Политико", додајући да је "једноставно немогуће профитабилно пословати на одржив начин у околностима које је наметнула Влада Мађарске."

У помоћ да притекне Европска комисија

Представник је позвао Европску комисију да интервенише, преноси "Политико".

"Закон који уводи Мађарска је противан основним принципима на којима се заснива унутрашње тржиште ЕУ", рекао је представник који је желео да остане анониман.

Мере које је увела Влада Мађарске су одговор на растућу инфлацију и све веће цене хране у тој држави.

Премијер Мађарске Виктор Орбан је рекао да је недавно ограничење цена део његовог плана да преполови инфлацију, која је у октобру достигла 21,1 одсто, а очекује се да ће достићи 25 одсто до краја године. 

Ипак, како преноси "Политико", поједини чланови Орбанове владе нису крили своје амбиције да међународне продавце хране ставе под локално власништво.

"Морамо да повећамо удео домаћег власништва у сектору грађевинског материјала и малопродаји хране", рекао је у мају министар за економски развој Мађарске Мартин Нађ.

Како пише амерички лист, Орбан од 2010. настоји да кључне секторе, укључујући банкарство, грађевинарство и енергетику, стави под већу контролу Мађарске.

Портпарол мађарске владе Золтан Ковач није одговорио на захтев за коментаре о новом ограничењу, али је у ранијем саопштењу рекао да је ограничавање последица санкција које је ЕУ увела Русији.

"Рат Русије и Украјине и погрешне санкције у Бриселу довели су до енергетске кризе и високе инфлације широм Европе... Због тога је Влада Мађарске одлучила да уведе и задржи горње границе цена".

image