Економија

Алармантна ситуација у Европи: Половина родитеља једе мање да би прехранили децу

Више од половине испитаника истраживања каже да им је опала куповна моћ у последње три године
Алармантна ситуација у Европи: Половина родитеља једе мање да би прехранили децу© Keystone Press Agency/Andy Barton

Сваки четврти Европљанин своју финансијску ситуацију описује као "несигурну", а 80 одсто њих је већ било принуђено да донесе тешке одлуке при куповини, наводи се у истраживању невладине организације "Секур популар", преноси "Гардијан".

Под несигурном, подразумева се финансијска ситуација "у којој би један неочекивани трошак могао да промени све".

Истраживање је спроведено у шест земаља (Француска, Немачка, Грчка, Италија, Пољска и Велика Британија), а резултати показују да у Европи влада алармантно стање услед високе стопе инфлације и све већих цена енергената.

Више од половине испитаника је рекло да им је опала куповна моћ у последње три године, највише због високих цена хране и горива.

Најтеже је погођена Грчка у којој 68 одсто грађана наводи да им је куповна моћ "значајно" или "донекле" опала од 2019. године, а њу прате Француска (63 одсто), Италија (57), Немачка (54), Велика Британија (48) и Пољска (38 посто).

Трећина Европљана прескаче један оброк

Већина испитаника је морала да смањи трошкове за путовања, 47 одсто њих је штедело на грејању, док је 42 одсто грађана позајмљивало новац од пријатеља. Око 40 одсто Европљана је било принуђено да нађе још један посао, а посебно забрињава податак да је 29 одсто њих прескакало бар један оброк.

Нешто мање од 30 одсто испитаника је у страху да ће остати без крова над главом, а чак 55 одсто Европљана сматра да ће се у наредним месецима суочити са "значајним" или "донекле значајним" ризиком од пада у финансијску несигурност, при чему је сваки пети испитаник ту могућност оценио као веома вероватну.

Најзабринутији су грађани Италије и Француске где је око 70 одсто њих веома или донекле забринуто.

Прво се одричу фризера

Криза је посебно погодила родитеље. Скоро три четвртине њих у ових шест земаља је морало да смањи трошкове за активности у слободно време, фризера и одећу како би очували квалитет живота деце.

Готово половина родитеља редовно мање једе како би прехранили децу, док је 66 одсто њих рекло да су морали да ограниче активности деце, укључујући излете и путовања за празнике. Сличан број родитеља је забринут да неће моћи да задовољи потребе своје деце, а трећина испитаних је рекла да већ не може да им обезбеди разноврсну храну.

Резултати истраживања су указали и на велике разлике између земаља у погледу група које су највише изложене ризику од сиромаштва. Док су у Немачкој то пензионери (61 одсто), у Италији (57 одсто) су млади, а у Великој Британији најрањивија група су самохрани родитељи (55 одсто).

image