Економија

Тешка времена за сектор стамбене градње у Немачкој: Свакој петој фирми отказани су неки пројекти

Ситуација је све гора. Све више пројеката пропада због виших камата и повећаних трошкова изградње, изјавио је шеф истраживања ИФО Клаус Волрабе
Тешка времена за сектор стамбене градње у Немачкој: Свакој петој фирми отказани су неки пројектиGetty © Sean Gallup

У најновијем, данас објављеном извештају Института за економска истраживања ИФО из Минхена, наводи се да је у октобру 22,2 одсто анкетираних немачких компанија, које се баве стамбеном градњом, саопштило да су им неки пројекти отказани, што представља пораст у односу на септембарских 21,4 одсто.

"Ситуација је све гора. Све више пројеката пропада због виших камата и повећаних трошкова изградње", изјавио је шеф истраживања ИФО Клаус Волрабе.

Он је додао да је нових послова све мање и да се истовремено смањује број заосталих наруџбина. Како се наводи на сајту минхенског института, у октобру је 48,7 одсто компанија у Немачкој пријавило недостатак наруџбина за изградњу стамбеног простора. Пре годину дана, у октобру 2022. године, је ове проблеме имало 18,7 одсто немачких фирми у станоградњи.

"Скоро половина свих грађевинских предузећа која граде станове сада пати од недостатка поруџбина, а тај број расте сваког месеца. Ова ситуација угрожава неке компаније. Свака десета фирма је саопштила да има финансијске потешкоће", прокоментарисао је Волрабе.

Према његовим речима, индустрија стамбене изградње у Немачкој се припрема за тешка времена и њихова очекивања од будућности су на веома ниском нивоу.

image