Економија

У Немачкој 2,6 милиона незапослених - а од јесењег скока запослености неће бити ништа

Немачка економија стагнира већ добрих годину дана, поручује директорка немачке Савезне агенције за запошљавање Андреа Наелс
У Немачкој 2,6 милиона незапослених - а од јесењег скока запослености неће бити ништаwww.globallookpress.com © Frank Hoermann / SVEN SIMON

Број незапослених људи у Немачкој износио је 2,607 милиона у септембру, што је за око 165.000 више у односу на исти месец прошле године, објавила је немачка Савезна агенција за запошљавање.

Стопа незапослености у највећој економији ЕУ сада износи 5,7 одсто, што је непромењено у односу на претходни месец.

Ипак, у Немачкој није дошло до јесењег скока запослености - за разлику од прошле године, када се између септембра и октобра број запослених повећао за 43.000, ове године раст запослености у истом периоду износи свега 20.000, пише "Шпигл".

"Немачка економија стоји у месту већ добрих годину дана", рекла је директорка Савезне агенције за запошљавање Андреа Наелс о посрнулој привреди.

"Након много времена, то није без видљивих последица по тржиште рада. Али ако погледамо економске параметре, оно се још и добро држи", додала је она.

Тржиште рада традиционално ојача почетком јесени, делимично и због повратка радника након летњих одмора. Обуке и други образовни програми такође почињу, а професори у учитељи се врачају у школе.

Потражња за радницима такође остаје висока. У октобру, било је непопуњено 749.000 радних места, што је око 98.000 мање него пре годину дана, наводи "Шпигл".

image