Економија

Пољопривредници трећи дан штрајкују, министарка тврди: Испунили смо све захтеве

Врата и министарства, и владе, и Председништва су за њих широм отворена, али пољопривредници неће да разговарају, каже министарка Јелена Танасковић
Пољопривредници трећи дан штрајкују, министарка тврди: Испунили смо све захтеве© A.H./ATAImages

Поводом штрајка пољопривредника који је ушао у трећи дан, министарка пољопривреде Јелена Танасковић каже да је испуњено свих 13 тачака из споразума који је у мају договорен, а да су сада достављени потпуно нови захтеви.

Врата и министарства, и владе, и Председништва су за њих широм отворена, али пољопривредници неће да разговарају, истиче министарка.

Министарка Јелена Танасковић каже да је претходних дана позивала представнике удружења пољопривредника на разговоре, као да их је на преговоре позвала и премијерка Србије Ана Брнабић, али да нису пристали на понуду.

Танасковић наводи да су протести политички обојени и да пољопривредници неће да разговарају.

"У последњем допису они су то написали", рекла је министарка.

Истиче да је од 13 тачака договора из маја свих 13 испуњено, а да је у недељу добила нове захтеве.

"Споразум из маја месеца је јасно дефинисао исплату субвенција у 2023. години. Нису веровали да ће држава то спровести и зато су инсистирали да имамо потписан споразум. Супер што смо потписали. Али, субвенције се више не спомињу, зато што су просто исплаћене", каже министарка.

"Ми на састанцима нисмо имали ово што је данас у јавности", каже министарка.

Инспекцијски налози и неслагање катастра

Министарка је навела да јој нису јасни ставови удружења пољопривредника који протестују о "заустављању прогона", а који се односи за неслагање катастра и сателитских снимака, те захтев удружења да инспекцијски налози буду сторнирани.

"Ради се о људима који нису пољопривредници. Узимали су новац из буџета Србије намењен за шуму, а утврди се да земљиште уопште не постоји", каже министарка.

Истиче да није кажњен ниједан пољопривредник који је, примера ради, производњи пријавио кукуруз уместо пшенице, нити има записник, већ му је предочено да се измене унесу у е-аграр.

"Овде се ради о онима који нису пољопривредници. Шума не може да никне за годину дана, што значи да неко десет или петнаест година узима субвенције по хектару, а то је новац пољопривредника и онда тражи да се то сторнира. То је записник и они су добили пасиван статус", каже Танасковић.

Један од захтева пољопривредника односи се и на такозвани плави дизел без акцизе. Министарка наводи да је акциза на гориво 50 динара, али да рафинерија није у могућности од маја до децембра да уради производњу дизела који ће бити у боји.

"Пољопривредници добијају фискални рачун који само сликају, и пошаљу, и одмах добију новац у контри, 50 динара. Сви пољопривредници који имају пољопривредне картице ће на НИС-овим пумпама плаћати дизел 179 динара по литри, а онда ће добити повраћај од 50 динара, на основу акцизе о којој причамо", каже министарка.

Субвенције за 2024. годину 100 милијарди динара

Наводи и да ће субвенције за 2024. годину износити 100 милијарди динара које ће се распоредити на 34 мере за пољопривреднике.

Позвала је сва удружења пољопривредника да изнесу предлоге о расподели новца, јер су средства намењена управо њима.

Удружења пољопривредника протестовала су у понедељак и уторак, због, како кажу, лошег положаја у којем се налазе. Настављају протест блокадом појединих саобраћајница у различитим деловима земље.

Траже такозвани плави дизел без акцизе, повећање субвенција по хектару на 300 евра као и уређење тржишта - Законом о робној берзи.

image