Економија

Данас почиње исплата пензионерима: Помоћ од 20.000 динара за све

Пензионере у јануару очекује и повећање пензија од 14,8 одсто
Данас почиње исплата пензионерима: Помоћ од 20.000 динара за свеGetty © Joern Pollex

Данас ће 1,7 милиона пензионера у Србији добити једнократну помоћ од 20.000 динара, а на њу имају право и они који су предали захтев за пензионисање закључно са 23. новембром. Ова врста помоћи државе, како је претходно најавио председник Александар Вучић, осим пензионерима, биће исплаћена 1. децембра и корисницима социјалне помоћи и неговатељицама.

На помоћ имају право сви корисници социјалне помоћи, као и сви слепи, дементни и старији грађани са неизлечивим болестима, којих укупно има 221.000. Неговатељица има око 7.000.

Следећи на списку су средњошколци, њих 235.000, који ће добити по 10.000 динара. Влада је јуче усвојила Закључак о исплати једнократне новчане помоћи ученицима јавних и приватних средњих школа, у износу од 10.000 динара. Циљ помоћи је побољшање материјалног положаја ђака у нашој држави.

Министарство за бригу о породици и демографију новац ће пренети јединицама локалне самоуправе, које ће исплаћивати новац. Средњошколци од разредних старешина добијају два папира, која морају да попуне и врате у школу већ 1. децембра. На једном родитељи потписују сагласност да школа да податке о броју рачуна и банци где је отворен да би се помоћ уплатила. Други је образац са подацима ученика и родитеља или старатеља.

Студенти на студентским картицама такође ће добити по 1.000 динара. Свих 240.000 студената са акредитованих државних и приватних факултета има право на студентску картицу, која им омогућава бројне погодности. Академци који се пријаве добијају по аутоматизму отворен текући рачун у Поштанској штедионици.

Пензионере у јануару очекује и повећање пензија од 14,8 одсто.

image