Свет

Најновије истраживање: Скоро половина Аустријанаца страхује за будућност

Према истраживању, само 12 одсто испитаних верује да власт чини довољно у борби против инфлације, а сматрају и да потребна дугорочна подршка уместо једнократних давања
Најновије истраживање: Скоро половина Аустријанаца страхује за будућностwww.globallookpress.com © IMAGO/ALEX HALADA

Најновије истраживање показује да се 46,5 одсто становника Аустрије плаши будућности због инфлације и бројних криза, објавила је данас организација СОРА.

Према истраживању, које је наручила друштвена организација "Фолкшилф", нарочито је изражена забринутост грађана у вези с могућношћу становања, што је пре свега високо код жена и износи око 44 процента, пренео је Ројтерс.

"Ситуација је драматична", упозорио је директор "Фолкшилфа" Ерих Фенингер.

Председник те организације Евалд Захер навео је да су резултати "експлодирали када је реч о људима са нижим приходима, па је у групи Аустријанаца, који имају до 1.500 евра, око две трећине испитаних већ забринуто да више не може себи да приушти становање.

"Људи са ниским приходима и ниским нивоом образовања су они због којих морамо да будемо посебно забринути", рекао је Захер.

Он је додао да је сиромаштво претња демократији, као и да је потребно да у том погледу реагују послодавци и влада.

Фенингер је нагласио да је тренутно на сцени "промена из друштва напретка у друштво пропадања".

"Не преовладава радост сутрашњице, већ страх од тога и то пре свега због погрешних политичких одлука донетих у садашњости", каже директор "Фолкшифа".

Ова организација позива на "ефикасну регулацију цена закупа за јавни и приватни сектор", као и на повећање јавних стамбених субвенција са 0,4 на један одсто БДП-а, док се за горњу границу закупнине, коју је објавила влада, каже да није довољна.

Према истраживању, само 12 одсто испитаних верује да власт чини довољно у борби против инфлације, а сматрају и да потребна дугорочна подршка уместо једнократних давања.

Стога "Фолкшилф" још једном позива на темељну реформу социјалне помоћи, нарочито у погледу давања за децу и незапослене

"Мора да се подигне на ниво отпорности друштва на сиромаштво", рекао је Фенингер.

СОРА неколико пута годишње за Фолкшилф спроводи репрезентативно истраживање о темама социјалне политике.

Анкета на тему сиромаштва заснована је на 1.006 интервјуа "лицем у лице" широм Аустрије с људима старијим од 15 година.

image