Свет

Аустријски шеф дипломатије: Запад не сме да се плаши да седне са Русима

Александар Шаленберг је поздравио одлуку ОЕБС-а да дозволи руском министру спољних послова да присуствује састанку у Скопљу
Аустријски шеф дипломатије: Запад не сме да се плаши да седне са Русимаwww.globallookpress.com © Deng Yaomin

Аустријски министар спољних послова Александар Шаленберг изјавио је да поздравља одлуку Организације за безбедност и сарадњу (ОЕБС) да дозволи руском министру спољних послова Сергеју Лаврову да присуствује састанку у Скопљу.

Самит министара иностраних послова ОЕБС-а одржаће се од 30. новембра до 1. децембра, а Лавров је у среду увече долетео у престоницу Северне Македоније. Лавровљев авион је прелетео Турску и Грчку, иако је првобитно било планирано да прелети Бугарску.

Бугарска је одбила да отвори свој ваздушни простор за авион Лаврова ако се у њему налази портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова.

Прошле године, када је Пољска преузела ротирајуће председавање у ОЕБС-у и одбила да дозволи Лаврову да присуствује састанку, Шаленберг је био једини западни министар спољних послова који је критиковао ову организацију зато што није позвала руског дипломату.

"Запад не сме да се плаши да седне са Русима", рекао је Шаленбер, додајући да је тенденција Запада да се изолује "опасна по живот". Како је изјавио Шаленберг, дипломатија коју спроводи ОЕБС је "класични мултилатерализам у најбољем смислу."

Естонија, Летонија и Литванија саопштиле су да неће присуствовати састанку ОЕБС-а, осуђујући учешће Москве на том догађају. Ове три земље су саопштиле да "дубоко жале" због одлуке ОЕБС-а да позове Лаврова.

Пољски министар иностраних послова Симон Синковски вел Сек је рекао новинарима да неће учествовати на самиту.

Аустријски шеф дипломатије је рекао да може "емоционално да разуме" ове потезе, али је истакао да ће ОЕБС бити незаменљив у периоду након окончања украјинског сукоба.

"Треба нам више ОЕБС-а у будућности, а не мање", додао је Шаленберг.

image