Свет

Аустријска министарка која је плесала с Путином сели се у његов родни град

Кнајсл је била министарка спољних послова Аустрије је на мета критика због блиских веза са руским председником који је присуствовао њеном венчању 2018. у аустријским Алпима, али и због недавног летовања у Русији
Аустријска министарка која је плесала с Путином сели се у његов родни градwww.globallookpress.com © Alexei Druzhinin/ZUMAPRESS.com

Бивша министарка иностраних послова Аустрије Карин Кнајсл, позната по томе што је плесала са Владимиром Путином на свом венчању, преселиће се у родни град руског председника, Санкт Петербург, да води истраживачки центар који је отворила.

"Ја сам суоснивач и менаџер ГОРКИ центра. Због обима посла и центар захтева много пажње, одлучила сам да се преселим у Санкт Петербург", рекла је Кнајсл новинској агенцији ТАСС.

Основан у марту 2023, центар је навео да им је циљ да "припреме објективну анализу за проналажење решења" за циљеве руске политике. ГОРКИ је повезан са Државним универзитетом у Санкт Петербургу, где је Путин студирао право 1970-их, подсећа "Политико".

Кнајсл је била министарка спољних послова Аустрије од 2017. до 2019. године. Била је мета критика због блиских веза са руским председником који је присуствовао њеном венчању 2018. у аустријским Алпима, али и због недавног летовања у Русији.

Говорећи на Источном економском форуму у Владивостоку, Кнајсл је критиковала понашање Аустрије према Русији, упоредивши га са "шизофренијом".

Аустрија има историјске везе са Русијом. Иако је подржала санкције ЕУ и јавно критиковала Специјалну војну операцију, земља одржава комерцијалне везе са Москвом и једна је од ретких чланица ЕУ која још увек увози руски гас.

image