Економија

Баук рецесије и даље лебди над Немачком: Фабричке поруџбине неочекивано пале

Немачке фабричке поруџбине неочекивано су пале у октобру за 3,7 одсто у односу на претходни месец. Економија на путу за још једну контракцију у четвртом кварталу
Баук рецесије и даље лебди над Немачком: Фабричке поруџбине неочекивано палеwww.globallookpress.com © Jens Büttner

Немачке фабричке поруџбине су неочекивано пале у октобру, наглашавајући како производња у највећој европској економији остаје заглављена у колотечини. Најновији подаци показују смањење тражње од 3,7 одсто - супротно прогнозама аналитичара који су предвиђали раст од 0,2 одсто. 

Пад је изазван падом поруџбина машина и опреме од 13,5 одсто који није могао да надокнади ни скок од 20,2 одсто нових наруџбина у производњи транспортне опреме, укључујући авионе, бродове и возове, саопштио је Завод за статистику.

Подаци показују да се немачка економија и даље бори са последицама енергетске кризе и слабе глобалне потражње, што додатно оптерећује привреду.

Производња се смањила за 0,1 одсто у трећем кварталу, а економисти предвиђају још једну контракцију исте величине у текућем тромесечју, што ће Немачку поставити на прави пут да буде једина велика економија са рецесијом. Буџетски хаос у Берлину након шокантне судске пресуде ризикује да додатно засени опоравак, преноси "Блумберг".

Недавна истраживања указују на стабилизацију. Пословни изгледи института Ифо прошлог месеца достигли су шестомесечни максимум. Анкета међу менаџерима набавке истакла је "значајну слабост", иако ублажавање услова подржава повратак расту.

Криза се прелива на тржиште рада

Слабост Немачке је почела да се прелива на тржиште рада. Након што се показало изненађујуће отпорним, стопа незапослености је у новембру достигла максимум у последње две и по године.

"Економски пад оставља траг", рекла је Андреа Нахлес, шеф Федералне агенције за рад.

Затегнути монетарни услови доприносе удару на привреду. Док званичници Европске централне банке инсистирају да је још једно повећање камата могуће, значајно успоравање инфлације у еврозони навело је Изабел Шнабел из ЕЦБ да још један такав потез назове "мало вероватним". 

Ипак, председник Бундесбанке Јоахим Нагел је рекао да ризици од инфлације и даље постоје и да се чини да је прерано чак и размишљати о могућем смањењу каматне стопе.

image