Економија

Енергетски шок и инфлација: Како "Шпигл" објашњава долазак рецесије у Немачку

Немачка привреда кризира два квартала заредом, а један од разлога је тај што потрошачи нису расположени за куповину
Енергетски шок и инфлација: Како "Шпигл" објашњава долазак рецесије у НемачкуGetty © Christopher Furlong / Staff

Немачка привреда је ипак склизнула у рецесију. Бруто домаћи производ (БДП) пао је у првом кварталу ове године за 0,3 одсто, након пада од 0,5 одсто у последњем кварталу 2022.

Стога је Канцеларија за статистику ревидирала своју првобитну процену с краја априла, која је показивала стагнацију. Немачка је сада, технички, у рецесији, пише "Шпигл".

"Често коришћени критеријум за техничку рецесију је испуњен", прокоментарисао је развој догађаја главни економиста "Комерцбанке" Јорг Крамер. "Масовно повећање цена енергената узело је данак."

Цена енергената вртоглаво је скочила након што је Запад увео санкције Русији и одлучио да се "осамостали" од руског гаса и нафте, па макар на своју штету.

Разлог за успоравање "привредног мотора Европе", лист види у смањењу приватне потрошње која је пала за 1,2 одсто у првом кварталу.

Један од разлога за то је вероватно губитак куповне моћи потрошача што је, опет, резултат високе инфлације. Опала је и државна потрошња, за 4,9 одсто. С друге стране, позитиван подстицај су дале инвестиције које су порасле за 3,9 одсто, наводи "Шпигл".

Неки јачи узлет привреде се за сада не назире. "Бундесбанка" очекује благи раст на пролеће .

"У другом кварталу 2023. године, привредна производња би поново требало да се мало повећа", наводе из немачке банке и додају да би ублажавање уских грла у ланцима снабдевања и ниже цене енергената требало да осигурају опоравак индустрије. 

Савезна влада ове године очекује раст БДП-а од 0,4 одсто. У 2024. тада би требало да дође до јачег повећања од 1,6 одсто. Поређења ради: прошле године је забележен раст од 1,8 одсто.

До тада, тренутни економски показатељи дају мало наде за побољшање. Расположење у немачкој извозној индустрији приметно се погоршало у мају. Показатељ извозних очекивања пао је на 1,8 поена са 6,5 поена у априлу, како је објавио Ифо институт. То је најнижа вредност од новембра 2022.

"Глобално повећање каматних стопа полако утиче на потражњу", рекао је шеф истраживања Ифо Клаус Волрабе. "Немачкој извозној привреди недостаје динамика."

Када је реч о потрошачима, Немци су узнемирени високим трошковима живота па тако, наводе економисти, нису вољни да купују.

Поред тога, расправе о новом владином закону о грејању изазивају забринутост, посебно код власника некретнина. Ако се систем грејања буде мењао, власници некретнина ће морати да уложе у топлотну изолацију што ће их додатно одвити од потрошње, наводе из "Шпигла".

image