Економија

Мимо свих правила: ЕУ ће одобрити чланицама да појединачно забране увоз руског гаса

Очекује се да ће Европски парламент данас одобрити нацрт текста
Мимо свих правила: ЕУ ће одобрити чланицама да појединачно забране увоз руског гасаGetty © Norbert Fellechner - Poolv

ЕУ ће дати државама чланицама овлашћења да прекину увоз гаса из Русије и Белорусије. Супротно ранијој пракси, сада ће било која држава чланица моћи да забрани компанијама из Русије и Белорусије да купују капацитете у њеним гасоводима и терминалима за течни природни гас, наводи се у нацрту текста који је предложио Брисел, преноси "Фајненшел тајмс".

Предлог би могао да пружи основу енергетским компанијама из ЕУ да изађу из уговора са руским добављачима гаса без да морају да плате велику компензацију, потврдио је високи званичник за ФТ.

ЕУ на овај начин жели да подстакне чланице да прекину преостали увоз гаса, јер су до сада покушале да смање зависност од руског гаса, али безуспешно. Аустрија и Мађарска се и даље у великој мери ослањају на руске испоруке.

Државама чланицама ЕУ би било дозвољено да делимично или, где је оправдано, потпуно ограниче приступ инфраструктури гасним оператерима из Русије и Белорусије тамо где је то "неопходно ради заштите њихових суштинских безбедносних интереса", наводи се у нацрту закона.

Очекује се да ће Европски парламент данас одобрити нацрт текста. Коначну верзију још увек морају формално да одобре парламент и државе чланице.

Уместо потпуне забране увоза руског гаса, која је могла да дестабилизује тржишта и којој су се одупрле земље са мало алтернатива, Комисија је покушала да убеди престонице да диверзификују своје изворе горива, постављајући циљ да ЕУ буде ослобођена руских фосилних горива до 2027.

И друге земље, укључујући Немачку, такође користе ЛНГ увезен преко других земаља западне Европе.

ЕУ је предложила да блок продужи мере предузете током гасне кризе прошле године за стабилизацију цена смањењем потражње за гасом за 15 одсто и наставком ограничења цена за још годину дана.

Министри енергетике ЕУ би требало да договоре о продужењу 19. децембра, али би то могло да буде превазиђено данашњим споразумом, ако земље чланице донесу мере за прекид испоруке Русије.

image