Економија

"Лукави лидер" задаје главобољу ЕУ: Како је Орбан упропастио тренутак прославе Кијева

На самиту лидера ЕУ, Орбан је неочекивано попустио у приступним преговорима, али је само неколико сати касније упропастио тренутак прославе Кијева и одушевио Кремљ, ставивши вето на четворогодишњи пакет финансијске помоћи од 50 милијарди евра
"Лукави лидер" задаје главобољу ЕУ: Како је Орбан упропастио тренутак прославе Кијева© AP Photo/Virginia Mayo

Лидери земаља Европске уније морају да осмисле како да спрече Виктора Орбана да пригуши подршку Брисела Кијеву, рекли су званичници и дипломате, након што је непопустљивост мађарског лидера у погледу помоћи Украјини означила ново погоршање односа са блоком,  пише "Фајненшел тајмс".

На самиту лидера ЕУ у четвртак у Бриселу, Орбан је неочекивано попустио у приступним преговорима након што га је немачки канцелар Олаф Шолц убедио да напусти просторију и да оде на кафу, а да у ствари остане уздржан након што је недељама сигнализирао да ће се одупрети сваком потезу за почетак преговора.

Али, само неколико сати касније упропастио је тренутак прославе Кијева — и одушевио Кремљ — ставивши вето на четворогодишњи пакет финансијске помоћи од 50 милијарди евра.

Чак и по Орбановим стандардима, то је била изненађујућа представа која је шокирала његове партнере. Његово одбијање да тражи компромис о кључном безбедносном питању ЕУ запрепастило је чак и оне који су годинама били у спору с њим.

Даниел Хегедус, виши сарадник истраживачког центра Герман Маршал Фунд, рекао је да је то био "низак ударац за ЕУ ​​и нова тачка ескалације".

Током већег дела својих 13 година на власти, Орбан је користио антагонистички однос са ЕУ да подстакне гласаче и извуче финансијске уступке из Брисела. Његов тренутни проблем са Бриселом је суспензија финансирања од 20 милијарди евра због забринутости у вези са владавином права и основним правима, али званичници ЕУ покушавају да ограниче његову способност да осујети дневни ред блока.

"То постаје његов начин опхођења. Сви видимо шта је потребно да се он покрене, а то је новац", рекао је високи дипломата ЕУ.

Орбан је 2019. покренуо билборд кампању против ЕУ, приказујући тадашњег председника Европске комисије Жан-Клода Јункера као марионету филантропа милијардера рођеног у Мађарској Џорџа Сороша. Пошто ће се избори за Европски парламент одржати у јуну, слични плакати су се недавно поново појавили на улицама Будимпеште на којима је Урсула фон дер Лајен, Јункерова наследница, са Алексом Сорошем, сином филантропа.

"Фајненшел тајмс" наводи да је "дугогодишњи евроскептик играо тврдоглаво на неколико претходних самита", обећавајући да ће блокирати буџет ЕУ од 1,8 милијарди евра и фонд за опоравак од пандемије 2020. или пакет помоћи Украјини од 18 милијарди евра пре годину дана.

"Шта је желео лукави лидер?"

"Он је увек трансакцијски, никада идеолошки. И не треба да потцењујемо да он воли да је у центру пажње", рекао је европски дипломата.

Али, уочи прошлонедељног самита, лидери ЕУ су се трудили да схвате шта је тачно лукави лидер желео. Да ли је извршавао налог руског председника Владимира Путина или је покушавао да натера Брисел да ослободи замрзнута средства?

Дан пре него што су се лидери ЕУ окупили у Бриселу, комисија се сложила да Мађарској одмрзне 10 милијарди евра замрзнутих средстава, тврдећи да је спровела реформе којима се јача независност правосуђа. Званичници ЕУ рекли су да је уступак био заснован на заслугама, али им је и тајминг био од користи.

Орбан и његови савезници су више пута говорили да његово противљење помоћи Украјини није повезано са мађарским финансирањем ЕУ. Али, како се самит ближио крају у петак, он је коначно навео своју цену: плаћање преосталих 20 милијарди евра у фондовима.

"Ово је одлична прилика за Мађарску да јасно стави до знања да треба да добије оно што заслужује. Не пола или четвртина, већ цела ствар. Захтевамо правичан третман, а сада имамо добре шансе да то постигнемо", рекао је Орбан за мађарски јавни радио.

Мађарски лидер је такође истакао да има још 75 могућности да блокира процес придруживања Украјине, јер свака фаза захтева једногласно одобрење чланица ЕУ. То додатно компликује ствари, јер Мађарска преузима шестомесечно ротирајуће председавање блоком у јулу, што је још један потенцијални извор утицаја.

Међутим, свако даље ослобађање средстава вероватно ће се суочити са оштром опозицијом. Посланици ЕП су одобрили прошлонедељну исплату од 10 милијарди евра.

"То је изнуда. Ништа мање", рекао је Данијел Фројнд, немачки зелени посланик у Европском парламенту.

Преосталих 20 милијарди евра које се дугују Мађарској задржавају се по посебној процедури — новом механизму "условљавања" који Бриселу даје потребну полугу да преокрене владавину права и демократске повреде. Попуштање Будимпешти би озбиљно нарушило њен кредибилитет, рекли су званичници.

Смишљају како да Орбану одузму право гласа

Неки званичници су размишљали о поновном активирању такозваног поступка кажњавања по члану 7 за кршење владавине права, што може резултирати суспензијом права гласа. Може га блокирати друга држава чланица, али промена владе у Пољској значи да Мађарска више нема гарантованог заштитника. Ипак, више земаља је нервозно због употребе онога што је у суштини највеће оружје ЕУ против државе чланице.

Уместо тога, рекли су званичници, приоритет је убедити Орбана да одустане тако што ће јасно објаснити оно што је један званичник описао као "пуне трошкове" његове изолације.

Ако то не успе, 26 других чланица ЕУ могле би саме да склопе договор, иако би за то било потребно време и значило би само краткорочно решење.

"Можда Мађарска може да створи још проблема. Можда нас Мађарска може натерати да користимо неколико различитих алата. Али на крају, Мађарска нас не може спречити да дајемо новац Украјини. Он није Путинова марионета, како неки мисле", рекао је трећи високи званичник ЕУ присутан на самиту.

image