Свет

Макрон спасава украјинску ствар од Орбана: "Лоши момци су му слаба тачка"

Француски председник покушаће да убеди Орбана да попусти у свом ставу око Украјине
Макрон спасава украјинску ствар од Орбана: "Лоши момци су му слаба тачка"© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic, File

Свега недељу дана пре "кључног" самита на коме ће се разговарати о важним одлукама о будућности Украјине, ЕУ је, како пише, "Политико", у паници, и то, ни мање ни више него због мађарског премијера Виктора Орбана.

Све су очи сада упрте у француског председника Емануела Макрона "човека који се никада неће устезати од дипломатских изазова", а који ће у четвртак угостити Орбана на вечери, покушавајући да са њим постигне компромис уочи самита у Бриселу.

Очекује се да ће на том скупу лидери ЕУ донети историјску одлуку о довођењу Украјине у клуб од 27 европских нација, као и да ће закључити кључни споразум о буџету који би ратној економији Кијева упумпао у буџет 50 милијарди евра.

"У овом тренутку немамо времена за утакмице. Ако смо у ситуацији да је мир у Европи у ризику, онда морамо чинити све што можемо сваког дана и сваког сата да заштитимо наш народ, а још више народ Украјине", рекла је немачка министарка спољних послова Аналена Бербок.

Орбан је, међутим, јасно ставио до знања да неће све ићи тако глатко како су његове европске колеге замислиле. У два писма председнику Европског савета Шарлу Мишелу он је нагласио да се противи приступним преговорима са Кијевом и да уместо тога жели да отвори стратешку дебату о даљој подршци европског блока Украјини. 

Мађар је, указује "Политико", и раније ЕУ држао као таоца, али је овог пута ситуација критичнија – улози су високи, тајминг је осетљив, а мађарско негодовање, наводи медиј, овог пута "превазилази пуку жељу да добију више ЕУ новца".

Мишел, чији је задатак да прави компромисе међу лидерима, већ је отпутовао у Будимпешту на разговор са Орбаном, а такође је прекинуо путовање у Пекинг на самит ЕУ-Кина како би наставио потрагу за договором.

"Дошли смо до стања у коме је размишљање да Орбан само тражи више новца превише 'оптимистичан' став" рекао је високи дипломата ЕУ за "Политико".

Обраћајући се новинарима у Бриселу раније ове недеље, мађарски државни секретар за јавну дипломатију и односе Золтан Ковач енергично се супротставио идеји да Орбан заузима такав став како би натерао Европски савет да откључа милијарде у готовини ЕУ која ЕУ и даље блокира за ту земљу.

"Наш став о Украјини, наш став о ревизији дугорочног буџета ЕУ и многа друга питања остали би без обзира на то шта се дешава са фондовима", рекао је Ковач. 

Дипломате се не слажу око тога да ли је мађарски лидер одлучан да потпуно из колосека избаци подршку Украјини или "само" покушава да уцени Брисел. Док неке дипломате и званичници ЕУ већ планирају заобилазна решења или покушавају да се супротставе негативном публицитету који би уследио након неуспелог Европског савета следеће недеље, други, попут Макрона остају оптимисти да ће пронаћи излаз.

"Мађари заузимају неке тешке позиције, граде преговарачке полуге. Ако то раде, то је да дају Виктору Орбану простор за преговоре. Сада улазимо у активнију фазу преговора, са разговорима на вишем нивоу између Орбана и Макрона", рекао је један француски дипломата. 

Друге његове колеге уверене су да је Орбанова одлука да прихвати позив да "преломи хлеб" са Макроном сама по себи позитиван знак.

Дипломате других земаља ЕУ генерално су поздравиле Макронов покушај да доведе до договора, иако је најављена вечера изазвала критике, с обзиром на то да је Макрон  и раније покушавао, али није успевао, да прави компромисе. 

"Он стално покушава и не успева. Покушао је то са Трампом, затим са Путином, и покушавао је са Орбаном. Они настављају да хране чудовиште и питају се зашто се оно враћа веће и тражи још", рекао је други дипломата ЕУ, додајући да су цена овог најновијег специјалног односа били уступци Орбану који су ослабили ЕУ.

Званичник у Паризу је признао да "Макрону су слаба тачка лоши момци. То га интелектуално изазива."

Како поступати са Орбаном може бити тема која изазива поделе, али акције Мађара узавреле су у крви многих људи, посебно зато што би недостатак консензуса о кључним разговорима о Украјини наштетио глобалном имиџу ЕУ. 

У ходницима моћи, дипломате разматрају алтернативне планове — као што је слање спаса у Украјину од 50 милијарди евра без општег споразума, чиме би се заобишао мађарски вето. Мишел би такође могао да организује још један самит почетком следеће године где би европски лидери могли да поново покушају да прогурају идеју.

image