Економија

Како је шеф Феда дао руској валути неочекивани божићни поклон

Најављена смањења каматних стопа у САД подигла су ентузијазам инвеститора и ојачала руску рубљу
Како је шеф Феда дао руској валути неочекивани божићни поклонGetty © Drew Angerer / Staff

Председавајући америчких Федералних резерви (Фед) Џеј Пауел приредио је неочекивано божићно изненађење, изазвавши позитивну ланчану реакцију која је одјекнула не само у Москви већ и на глобалним тржиштима.

Пауелова изјава која наговештава потенцијални крај подизања каматних стопа убризгала је нови талас оптимизма у финансијски свет. Берзански индекси су достигли највише нивое у последњих две године, а европска и азијска тржишта су нарочито позитивно реаговала. Очекивано, и Европска централна банка (ЕЦБ) је пратила "миг" Феда и задржала каматне стопе непромењене.

У међувремену, у Москви, руско тржиште је са ентузијазмом прихватило резултате састанка Феда и Пауелов божићни поклон.

Централна банка Русије (ЦБР) одлучила се за стратешко повећање каматних стопа са 15 на 16 одсто, у складу са преовлађујућим тржишним очекивањима. Ова одлука, наводи финансијски блог "Рашан маркет", стратешки је супротстављена Пауеловом недавном "голубијем ставу" и позитивно је одјекнула на тржиштима роба, посебно у нафтном сектору.

Са крајем финансијске драме, руска валута је кренула узлазном путањом, а тај узлазни тренд подстакнут је глобалним падом вредности америчког долара и растом цене сирове нафте.

Руска монетарна политика се појавила као стабилизирајућа сила, са пројекцијама даљег пооштравања мера које доприносе снажном учинку рубље. Допуњујући ове позитивне економске показатеље, руске златне резерве премашиле су праг од 150 милијарди долара у новембру, на 151,9 милијарди долара, што је повећање од 2,2 одсто у односу на октобар.

Новинар, политички коментатор и финансијски блогер који је покренуо пројекат "Рашан маркет", оцењује да ће Пауелов "божићни поклон" имати далекосежне последице и додатно ојачати рубљу.

image