Русија

Централна банка Русије: Масовније коришћење дигиталне рубље током 2025.

Након садашњих 13 банака, током следеће године у тестирање руске дигиталне валуте биће укључено додатних 15 банака
Централна банка Русије: Масовније коришћење дигиталне рубље током 2025.www.globallookpress.com © Vladimir Baranov

Око 30 руских банака ће током следеће године учествовати у пилот тестирању руске дигиталне валуте, а 2025. очекујемо да ће почети њено масовније коришћење, рекла је данас прва заменица председнице Банке Русије Олга Скоробогатова током свог излагања у руској Думи.

"Сада је 13 банака укључено у тестирање. Оно протиче по плану. Већ 15 банака је спремно за други талас тестирања. Следеће године сматрамо да ћемо у целини имати 30 банака које ће бити укључене у пројекат", изјавила је она, преносе "РИА Новости".

Подсетимо, прво тестирање дигиталне рубље почело је у августу ове године. Та валута ће се користити за плаћање на интернету и у продавницама, а неки сматрају да ће омогућити Русији и да избегне одређене санкције које јој Запад уводи у пакетима још од почетка Сцепцијалне војне операције у Украјини.

Прототип платформе или, другим речима, место за складиштење и обрачун ове валуте већ је тестиран. На платформи ће физичка и правна лица отварати своје електронске "новчанике". 

Дигитална рубља би требало да постане трећи облик руске валуте, уз готовински и безготовински новац, који се чува на банковним рачунима. Може да је издаје само Централна банка, а њен курс је подржан златним и девизним резервама. За грађане ће трошкови трансакција са овом дигиталном валутом бити бесплатни. 

image