Економија

Америка не може без руске нафте: Обновљен увоз "црног злата" из Русије

У октобру прошле године САД су од Русије купиле 36.800 барела нафте, плативши за то 2,7 милиона долара
Америка не може без руске нафте: Обновљен увоз "црног злата" из Русије© Oleg Nikishin/Getty Images

Сједињене Америчке Државе после годину и по дана, обновиле су увоз руске нафте први пут од марта 2022, преносе "РИА Новости" податке америчке статистичке службе.

Наиме, Вашингтон је у марту 2022. увео забрану увоза нафте и других енергената из Русије у оквиру новог пооштравања санкција. 

Америчке компаније су од Русије купиле последњу серију "црног злата" у априлу те године.

Према статистичким подацима, у октобру прошле године САД су купиле 36.800 барела руске нафте, док је вредност увоза била 2,7 милиона долара.

Месец дана касније, у новембру, обим куповине износио је 9.900 барела, што је Вашингтон коштало 750.000  долара. 

Један барел руске нафте коштао је купца у октобру 74 долара, а у новембру 76 долара, што је знатно више од горње границе цене коју су поставиле земље Г7 — 60 долара по барелу.

Подсетимо, 8. марта 2022. године успостављена је забрана увоза енергената из Русије. У САД је забрањен увоз сирове нафте, нафтних деривата, нафтних горива и уља, као и њихових производа дестилације, течног природног гаса, угља и производа од угља.

Почетком децембра исте године, земље Г7 увеле су горњу границу цена руске нафте која се транспортује морем. 

Од тада се цене сировина из Русије нису промениле и остале су на 60 долара по барелу. Осим тога, водећим западним осигуравајућим компанијама забрањено је да пружају услуге власницима бродова који крше режим ограничења руских сировина.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner