Економија

Вашингтон признао: Ограничење цена руске нафте не функционише

Руска нафта, упркос западном механизму ограничења цене, продаје се у просеку за 100 долара по барелу
Вашингтон признао: Ограничење цена руске нафте не функционишеGetty © Mario Tama / Staff

Ограничење цена руске нафте које су наметнуле земље Г7 не функционише како је планирано, изјавила јеминистарка финансија САД Џенет Јелен. Према њеним речима, тржишне цене сирове нафте извезене из земље погођене санкцијама и даље су високе.

ЕУ, земље Г7 и Аустралија су 5. децембра увеле горњу границу од 60 долара по барелу за руску нафту. Уз то, западним фирмама се забрањује да пружају осигурање и друге услуге за испоруке руске сирове нафте, осим ако се терет не купи по тој или испод задате цене.

Механизам је имао за циљ да примора Русију да настави да извози велике количине нафте како би спречила скок глобалних цена, али и да смањи приходе које Москва остварује продајом своје сирове нафте.

"Све указује на извесно смањење ефективности горње границе цена", рекла је Јелен на питање о ценама руске сирове нафте, које се сада крећу око 100 долара по барелу уместо 60 долара.

У међувремену, наводи "Блумберг", Москва је развила своју мрежу пружаоца услуга транспорта и осигурања.

"Русија је потрошила много новца, времена и труда на извоз своје нафте", рекла је Јелен. "Имају своју флоту у сенци, обезбедили су више осигурања и та врста трговине није забрањена горњом ценом".

Америчка министарка је обећала да ће уложити напоре да спречи избегавање ограничења цена нафте, али није објаснила о каквим конкретним мерама је реч.

"Више смо него спремни да реагујемо", рекла је она, додајући да је Г7 спреман да "с временом размотри да ли постоје начини који би ову политику могли учинити ефикаснијом".

image