Свет

Литијум и корупција: Португалска полиција упала у резиденцију премијера, он поднео оставку

Верује се да се ради о истрази у вези с неправилностима на тему експлоатације литијума и пројекта зеленог водоника
Литијум и корупција: Португалска полиција упала у резиденцију премијера, он поднео оставку© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Португалска полиција упала је у резиденцију премијера Антонија Косте и два министарства – животне средине и инфраструктуре, и привела његовог шефа кабинета Витора Ескарију у оквиру истраге о корупцији, пренео је "Паис". 

Око 40 спроведених претреса наводно је део текуће истраге о неправилностима почињеним у концесији за експлоатацију литијума на северу Португалије и пројектима зеленог водоника у Синесу.

Поред Ескарије приведени су и бизнисмен Диого Ласерда Мачадо, Костин саветник који је био задужен за национализацију авио-компаније ТАП, као и градоначелник Синеса социјалиста Нуно Маскарењас.

Верује се да су португалске компаније ЕДП, "Галп" и РЕН имале повољан третман у послу са зеленим водоником у Синесу, великом индустријском чворишту које се финансира милијардама евра новца ЕУ за иновације.

Костина социјалистичка влада је са ентузијазмом подржала бројне шеме за вађење литијума у ​​различитим областима Португалије у оквиру настојања ЕУ да обезбеди ов кључну сировину. Међутим, пројекте од старта прате контроверзе због ниског квалитета потенцијалног производа и велике штете по животну средину која би настала као последица ископавања.

Португалска новинска агенција Луса је јавила да се премијер састао с председником Марселом Ребелом де Созом убрзо након почетка рација, али о детаљима састанка који је у међувремену завршен још нема информација. 

Нешто касније ипак Ројтерс је пренео да је премијер Португала поднео оставку. Како преносе "РИА Новости", председник Португала је прихватио његову одлуку.

image
VV inauguration
banner