Србија и Балкан

Изборна хроника: Рио Тинто треба да буде отеран из Србије; Куртијеви услови за изборе неприхватљиви

Политичари су наставили предизборне активности за изборе који ће у нашој земљи бити одржани 17. децембра
Изборна хроника: Рио Тинто треба да буде отеран из Србије; Куртијеви услови за изборе неприхватљивиwww.globallookpress.com © Predrag Milosavljevic

У Србији је 22. дан предизборне кампање. Политичке партије и њихови представници настављају предизборне активности за локалне, парламентарне и покрајинске изборе, који ће бити одржани 17. децембра.

Обрадовић: Рио Тинто треба да буде отеран из Србије

Председник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић изјавио је да ће "Рио Тинто" моћи да добије само "шут-карту" из Србије и поручио да стране мултинационалне компаније имају литијум и у државама из којих долазе.

Упитао је зашто стране компаније не ископавају литијум у својим државама и не зарађују на њему.

"Тамо се штити животна средина и здравље грађана, а долазе да рударе у Србију и уништавају нашу воду, земљу и здравље нашег становништва", закључио је Обрадовић у саопштењу Српског покрета Двери.

Проглашена изборна листа коалиције ДЈБ - СДС - Отете бебе

Републичка изборна комисија прогласила је на вечерашњој седници изборну листу "Добро јутро Србијо" коју је поднела коалиција Социјалдемократска странка (СДС) - Доста је било (ДЈБ) - Отете бебе.

Утврђено је да листа има 10.534 валидна потписа подршке грађана за избор 250 кандидата на поменутој листи за предстојеће парламентарне изборе 17. децембра.

Шешељ: Комунална инфраструктура приоритет

Заменик председника Српске радикалне странке (СРС) и кандидат за посланика у Народној скупштини Србије Александар Шешељ изјавио је да је приоритет те странке комунална инфраструктура која мора да буде изграђена у сваком месту у Србији, саопштила је та странка.

"Ми, српски радикали, сматрамо да будућа Влада Републике Србије мора да има озбиљну еколошку политику, а као основни принцип те политике видимо изградњу комуналне инфраструктуре у сваком граду, у свакој општини, у сваком месту у Србији, од града Београда и његових приградских насеља надаље. То је апсолутни приоритет будуће власти, остваривање основних услова за живот у 21. веку у читавој нашој земљи", рекао је Шешељ.

ГИК наложио отклањање недостатака листи "Доста! Европски пут"

Градска изборна комисија саопштила је да се коалицији "Доста! Европски пут" налаже отклањање недостатака изборне листе који су сметња за њено проглашење.

То је одлучено на 10. седници ГИК-а, одржаној данас, на којој је усвојен  Закључак којим се Коалицији "Доста! Европски пут", подносиоцу изборне листе "Доста! Европски пут – Зоран Илић нови градоначелник Београда" то налаже.

Како се наводи, поменута коалиције је поднела листу јуче.

Ђурђевић Стаменковски: Куртијеви услови за изборе неприхватљиви, обратити се УНМИК-у

Председница странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски оценила је да су услови које је режим Аљбина Куртија поставио за одржавање избора на КиМ 17. децембра апсолутно неприхватљиви, јер полазе од тога да су Србија и тзв. Косово две државе и да се треба обратити УНМИК-у како би обезбедило учешће српског народа на њима.

"Намера Приштине је да и по овом питању демонстрира силу и примора Београд да призна суверенитет лажне државе, а Србе на КиМ натера да на изборима учествују као припадници српске дијаспоре у тзв. Републици Косово", навела је она у саопштењу.

Ђурђевић Стаменковски, која је носилац листе Национално окупљање, сматра да УНМИК није права адреса када је у питању одржавање избора на КиМ, и од Владе Србије затражила да упути захтев шефу УНМИК-а како би се осигурали услови за несметано и безбедно учешће српског народа на предстојећим изборима.

Она је позвала и Министарство спољних послова да обавести сталне чланице Савета безбедности и затражи њихову ангажованост по овом питању како би Срби на КиМ имали могућност да остваре своје уставно право гласа.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић обавестио је јуче РИК да због за Београд неприхватљивог, условљавања Приштине и Аљбина Куртија, није могуће на простору КиМ спровести гласање на изборима за народне посланике заказане за 17. децембар.

Тома Фила: Боримо се за јачање радничких права

Кандидат за градоначелника Београда коалиције СПС - Јединствена Србија - Зелени Србије, адвокат Тома Фила, обратио се грађанима на предизборном скупу у општини Раковица и истакао да ће се као градоначелник Београда залагати за јачање радничких права.

"Веома је важно да о томе причамо овде на радничкој Раковици јер су овде људи почетком 2000-их година масовно остајали без посла, затваране су фабрике, обустављана производња, а спровођене фантомске приватизације. Ми се залажемо за јачање права из радничког односа, за сарадњу са синдикатима, за заштиту радничког достојанства", истакао је Фила, преноси РТС.

Он је закјучио да је Социјалистичка партија Србије партија радничке класе, и да су радничка права приоритет нашег политичког деловања.

Јовановић: Нећемо у коалицију са СНС

Председник Нове Демократске странке Србије Милош Јовановић поручио је данас да после избора сигурно неће у коалицију са Српском напредном странком, а није му, како каже, ни Социјалистичка партија Србије прирасла срцу.

На питање Танјуга да ли би његови бирачи лакше поднели коалицију са странкама међу којима су оне које се залажу за признање КиМ, увођење санкција Русији, да су Срби геноцидан народ, Јовановић каже да не би поднели ни једно ни друго, као што ни он не би поднео ни једно ни друго, оцењујући да је таква теза да ће они у коалицију са Драганом Ђиласом пропаганда.

На подсећање да је он говорио о сарадњи са тим делом опозиције, Јовановић каже да се коалиција НАДА залаже за промене и сматра да све патриоте треба да имају један циљ, а то је да развласте власт СНС после, како каже, прихватања француско-немачког документа.

"Ако хоћемо да избегнемо примену тог споразума, морамо да сменимо ову власт. То је просто тако", рекао је Јовановић.

Јовановић каже да је мањи проблем таква сарадња у Београду, пре свега јер те крупне идеолошке разлике не долазе до изражаја, а и, како је додао, на нивоу града целокупна опозиција боље стоји.

Када је у питању република где се та политичка питања решавају, Јовановић тврди да није могућа никаква влада која би трајала или била програмска, и да је једино могуће да се направи техничка сарадња.

Како каже, тај пут није идеалан, али истиче и да нико сам не може да оствари 51 одсто гласова.

Јовановић очекује да резултат његове коалиције у Београду буде мало бољи него на прошлим изборима, а циљ је да се на републичком нивоу очува резултат који је он остварио на председничким изборима.

"Огромна је негативна кампања против мене и странке коју водим, али персонализована је на мене, али негативне кампање су неретко бесмислене", рекао је Јовановић.

На питање која је разлика између Новог ДСС и Српског покрета Двери и Српске странке Заветници, Јовановић каже да они потичу из другачијих традиција и да нису из истог миљеа.

"Ми смо национална, али демократска странка, они вуку корене из неког другог миљеа, да не кажем СРС. Глас за нас је глас за промене, а ми мислимо да до промена мора да дође и то сада јер је ситуација неиздржива и неодржива и имамо крах косовске политике", рекао је Јовановић.

Одговарајући на питање да ли би прекинуо дијалог са Приштином, Јовановић је рекао да би радио оно што је Вучић рекао да ће радити, а није, између осталог, каже да не би уклањао барикаде на северу КиМ у јануару знајући да оне, како тврди, не би довеле до неких већих немира, јер сукоб не одговара западу.

Јовановић понавља да треба одбити француко-немачки споразум, сматра и да дијалог треба наставити, али у оквиру Устава и резолуције 1244

Он је додао да треба увести Русију и Кину у дијалог, односно инсистирати на томе, као и на примени резолуције 1244 и враћању српске војске, а истовремено радити и на повлачењу признања КиМ.

На питање да ли осећа одговорност што је у време власти ДСС тзв. Косово прогласило независност, Јовановић каже да не осећа и, како каже, нико и не може да осећа одговорност за то, јер је то једнострани чин, оцењујући да је таква теза део "прљаве кампање и вређање интелигенције грађана".

Када је реч о европском путу, коалиција НАДА је, како каже, за продубљивање сарадње са ЕУ.

"Али за сада питање чланства није тема, јер се ЕУ неће ширити у догледно време, а друго зна се шта је услов да Србија постане део ЕУ - мора да прихвати сецесију своје јужне покрајине. То је за коалицију НАДА неприхватљиво", навео је Јовановић.

Јовановић је одговарао и на питање да ли му је спорно што као лидер десно оријентисане странке има двојно држављанство, рекавши да није и да не види у чему је проблем са тим.

"Имате 400.000 грађана који имају двојно држављанство, добар део људи на власти има. Александар Шапић има италијанско држављанство, Арно Гујон који је прави Француз, има двојно држављанство", рекао је Јовановић.

Председник Нове ДСС истакао је и да није личан у политици, те тврди да би Вучић у њему имао највећег савезника да је одбио "петорку" која је донела француско-немачки споразум.

Весић: Просечна пензија ће 2027. бити 650 евра

Члан Председништва СНС Горан Весић поручио је грађанима у Кули да је глас за листу "Александар Вучић - Србија не сме да стане" глас за веће пензије и даљи развој земље.

Весић је истакао да су управо пензионери дали највећи допринос економској стабилизацији Србије, јер разумеју шта је држава, воле своју земљу и увек су били спремни да јој помогну. Он се заједно са кошаркашем Дејаном Томашевићем у среду дружио са најстаријим грађанима у Кули, којима је уз захвалност за немерљив допринос економској стабилизацији земље, поручио да је глас за листу чији је носилац председник Александар Вучић - глас за бољу будућност њихових унука, наводи се у страначком саопштењу.

"Зато се данас председник Вучић и Влада Србије труде да пензије расту константно, из године у годину. И зато ће 2027. године просечна пензија у Србији бити 650 евра. А, пре 10 година, 2013, износила је 209 евра", нагласио је Весић.

На тај начин, додао је, Србија се одужује својим пензионерима, људима који су градили земљу, створили све што имамо и према којима смо сви обавезни да им обезбедимо достојанствену старост, да могу да уживају у плодовима свог рада.

Дачић: Српски национални интереси су императив деловања СПС

Председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио је данас на предизборном скупу у Горњем Милановцу да је важно да грађани гласају за идеју правде, равноправности и једнаких могућности као и за, како је навео, победничку Србију у којој је Александар Вучић председник, а он премијер.

Ивица Дачић је своје обраћање започео сећањем на бившег председника СПС-а Слободана Милошевића који је према његовим речима, био пример како се земља воли и брани и како се за националне интересе не штеди ни сопствени живот.

"Слободан Милошевић је осуђен у име целе земље и целог народа, а данас његов унук поносно стоји као трећи носилац листе коалиције СПС - јединствена Србија - Зелени Србије, показујући да се идеје истине и правде, љубави према земљи и свом народу преносе код социјалиста и правих родољуба с колена на колено", рекао је Дачић.

Зато је, како је истакао Дачић, важно да грађани гласају за идеју правде, равноправности и једнаких могућности за све, за коалицију која наставља да се бори за интересе Србије и свих њених грађана.

"Зато је важно да се гласа за победничку Србију у којој је Александар Вучић председник и Ивица Дачић премијер", закључио је он.

Проглашена листа Народне странке за изборе у Београду

Градска изборна комисија (ГИК) Београда је данас прогласила изборну лист Народне странке за предстојеће изборе.

ГИК је усвојила Решење о проглашењу листе "Народна странка – сигуран избор, озбиљни људи – Вук Јеремић, Владимир Гајић, Др Санда Рашковић Ивић, Синиша Ковачевић, Марина Липовац Танасковић".

Ту листу је за изборе за одборнике Скупштине града Београда, расписане за 17. децембар, поднела Народна странка, пише у саопштењу на сајту ГИК.

Обрадовић: Проблем саобраћаја у Београду захтева системски приступ

Кандидат за градоначелника коалиције "Србија против насиља" Владимир Обрадовић рекао је да проблем саобраћаја у Београду захтева системски приступ.

Он је у саопштењу навео да се грађани возе трамвајима који прокишњавају, аутобусима који се запале, и да се никада не зна када ће превоз доћи, а паркинг тражи и преко пола сата као и да је у саобраћају гужва у свако доба дана.

Обрадовић предлаже обнављање возног парка јавног превоза, изградњу монтажних гаража, повећање броја гарнитура Беовоза и сређивање инфраструктуре, изградња моста у центру Београда, као и равномерно успостављање јавних услуга на територији целог града као што су здравство, школство, спорт.

"Потребно је проширивање саобраћајница као што је Смедеревски пут, изградња подземних гаража, прва линија метроа која повезује људе, а не ливаде", рекао је Обрадовић.

image