Економија

Ништа од смањења каматних стопа? Инфлација у еврозони расте, пословна активност пада

Пословна активност је у паду седам месеци заредом
Ништа од смањења каматних стопа? Инфлација у еврозони расте, пословна активност падаGetty © Carl Court / Staff

Очекује се да ће инфлација поново скочити у већем делу Европе, што доводи у сумњу наде инвеститора да ће Европска централна банка (ЕЦБ) почети да смањује каматне стопе већ у марту, пише "Фајненшел тајмс". Слично упозорење о каматним стопама већ је стигло из САД.

Подаци из Француске показују да је инфлација порасла у складу са очекивањима економиста на 4,1 одсто у години до децембра, у односу на 3,9 одсто у новембру након постепеног укидања енергетских субвенција.

Инфлација ће вероватно нагло скочити у Немачкој, где се очекује скок годишњег раста потрошачких цена на 3,8 одсто у децембру, у односу на 2,3 одсто месец дана раније, кажу економисти које је анкетирао Ројтерс.

Раст потрошачких цена у еврозони успорава се већ шест месеци, приближавајући се циљу ЕЦБ од 2 одсто. Тржишта обвезница и акција ојачала су у последњим недељама 2023. јер су се инвеститори кладили да ће трошкови позајмљивања почети да падају на пролеће.

Међутим, очекује се да ће смањење владиних субвенција за гас, струју и храну, које је почело прошле године, изазвати поновно убрзање годишње инфлације у већем делу Европе.

Верује се да ће бројке за укупну еврозону, које треба да буду објављене у петак, показати да је инфлација порасла са 2,4 одсто у новембру на 3 процента у децембру, окончавајући шест месеци узастопног пада. То за инвеститоре значи да ЕЦБ највероватније неће почети да смањује каматне стопе, нарочито после сигнала да амерички Фед није вољан да тако брзо спушта каматне стопе.

Рецесија у еврозони

У међувремену, подаци које је прикупио "Ес енд Пи глобал" показују да је пословна активност у еврозони наставила да се смањује на крају 2023. године, пре свега "захваљујући" паду у доминантној услужној индустрији.

Композитни индекс менаџера набавке (ПМИ) за блок мера производне и услужне активности, ревидиран је за децембар како би одговарао новембарским 47,6 након прелиминарне процене од 47. То је испод границе од 50, која раздваја раст од контракције, седми месец заредом.

Подаци показују да се еврозона, која је доживела контракцију од 0,1 одсто у трећем кварталу 2023. године, вероватно поново смањила у последњем кварталу, испунивши техничку дефиницију рецесије, преноси "РТ интернешенел".

"Нивои активности на крају године били су ограничени даљим слабљењем потражње. Најновији подаци анкете сигнализирали су даљи солидан пад нових пословних прихода и произвођача и пружалаца услуга у еврозони", наводи се у извештају.

То још није сасвим "рецесијска" територија за сектор услуге, али атмосфера је далеко од оријентисане на раст. Недостају јасни сигнали који указују на скори повратак снажној експанзији, рекао је Сајрус де ла Рубија, главни економиста Хамбуршке комерцијалне банке. "ПМИ подаци ипак звоне на узбуну за рецесију еврозоне", додао је.

image