Економија

Новак: Спремни смо да наставимо испоруку гаса у Европу и после 2024.

Према петогодишњем споразуму између Москве и Кијева из 2019, Русија извози гас у Европу преко Украјине и плаћа Украјини за коришћење њене мреже гасовода. Уговор о транзиту са Украјином истиче крајем 2024. године, а.
Новак: Спремни смо да наставимо испоруку гаса у Европу и после 2024.www.globallookpress.com © Patrick Pleul

Русија је спремна да разговара са Европском унијом о испоруци природног гаса, пошто уговор о транзиту са Украјином истиче крајем 2024. године, изјавио је данас потпредседник руске владе Александар Новак, пренело је неколико новинских агенција.

"Увек смо спремни да наставимо испоруку гаса у Европу, и то не само садашњом трасом. Ако друга страна жели да настави, спремни смо да разговарамо о овим питањима. Сада не видимо такву жељу", рекао је Новак, пренела је агенција "РИА Новости".

Премијер Словачке Роберт Фицо је у интервјуу за Тераз рекао да се залаже за стварање услова који би омогућили наставак транзита руског гаса у Европу кроз Украјину након 2024. године и сматра да то може да се организује без директног учешћа украјинских фирми.

Према његовим речима, Украјина схвата да транзит руског гаса преко њихове територије доноси одређене приходе.

"Мислим да би била грешка да се не створе услови за транзит руског гаса у Европу... Било би ми драго да се нађе решење, можда без директног учешћа украјинских фирми", рекао је Фицо.

Он је додао да ће предути кораке за рационализацију односа између Братиславе и Москве.

"Као председник владе, желим да кажем да ћу почећу да предузимам кораке за рационализацију односа са Руском Федерацијом на исти начин као што рационализујем односе са Украјином", рекао је Фицо.

Према петогодишњем споразуму између Москве и Кијева из 2019, Русија извози гас у Европу преко Украјине и плаћа Украјини за коришћење њене мреже гасовода, пренео је Ројтерс.

Аранжман је настављен упркос почетку сукоба у Украјини у фебруару 2022. иако су испоруке руског гаса Европи од тада нагло опале, навела је агенција.
Почетком недеље, различити медији цитирали су став украјинске владе да Кијев неће тражити разговоре са Москвом о могућности продужења уговора о транзиту гаса.

Званичник Европске уније је јуче одбио да спекулише о томе да ли ће украјински транзитни споразум бити продужен крајем 2024, али је рекао да европски блок процењује све сценарије.

У децембру 2019. године, руски "Гаспром" и украјински "Нафтогас" договорили су се да продуже транзит руског гаса преко украјинске територије од 2020. до 2024. године, уз опцију даљег продужења. Тим уговором је предвиђен транзит од 65 милијарди кубних метара гаса 2020. године и 40 милијарди кубних метара гаса годишње од 2021. до 2024. године, пише ТАСС.

Уговор такође подразумева да се транзитне таксе наплаћују на основу количине резервисаног капацитета, чак и ако је стварна запремина пумпања мања.

Раније је председник Нафтогаса Алексеј Чернишов изјавио да Кијев неће обновити уговор о транспорту руског гаса у Европу, који истиче крајем 2024 године.

image